fbpx
×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Foodies 2023 – czyli co będziemy jeść (i pić) w nadchodzącym roku. Nasze typowanie!

W ciągu mijającego roku towarzyszyła nam cała gama trendów związanych z jedzeniem i piciem, które odzwierciedlają zmieniające się podejście zarówno do zdrowia, środowiska, jak i całego społeczeństwa.

Zaobserwowaliśmy prawdziwy boom na bubble tea, matchę w kuchni, ogromną popularnością zaczął cieszyć się… wegański kurczak. Na nasze żywienie w ciągu ostatnich miesięcy miał także wpływ… Tik-Tok. Trendy na popularnej platformie błyskawicznie były powielane przez setki tysięcy użytkowników z całego świata. Najlepszy przykład? Feta pasta – czyli makaron przygotowywany z serem feta w piekarniku. 

Ale co czeka na nas w 2023 roku? Zebraliśmy wszystkie fakty i przygotowaliśmy nasze subiektywne zestawienie tego, co wyląduje na naszych talerzach już w ciągu najbliższych miesięcy.

Yaupon

To rodzaj ostrokrzewu wytwarzający… kofeinę, rosnący np. w południowo-wschodnich Stanach Zjednoczonych. Roślina znana jest od dawna, była wykorzystywana już przez rdzennych Amerykanów, ale przewiduje się, że jej ziemisty, łagodny i orzeźwiający smak zdobędzie popularność – także w napojach alkoholowych.

Alternatywy dla tradycyjnego makaronu

Czyli pasta z groszku lub ciecierzycy. A więc bez glutenu, znacznie mniej kaloryczne i z większą zawartością białka. Co ciekawe, takie produkty już są dostępne w kilku wariantach w popularnych sieciach handlowych.

Daktyle


Niby nic nowego, ale według statystyk, to już najczęściej stosowany “zamiennik cukru” w zdrowych i pełnowartościowych produktach, a ten trend ma się tylko nasilać. My postawiliśmy na daktyle i ich właściwości zdrowotne już kilka lat temu – wykorzystujemy je podczas przygotowywanie roślinnych zamienników mleka.

Kulinarna nostalgia


Mowa o jedzeniu, które przenosi w czasie: o domowym obiedzie przywodzącym na myśl niedzielę u babci, o deserze jedzonym w dzieciństwie, czy o tradycyjnych regionalnych smakach. Retro – to lubimy.

Połączenie wytrawnego i słodkiego

Tak jak kiedyś duet słodko-ostry, tak teraz królować w kuchni ma połączenie słodyczy i soli. Takie połączenie z pewnością znajdzie tyle samo zwolenników, co przeciwników, choć jest bardzo częste w niezwykle popularnej pod każdą szerokością geograficzną kuchni azjatyckiej.