Warto znać różnicę dwóch pojęć: zdrowy cukier i zamiennik cukru. Cukier jest nową Nemezis w jedzeniowym świecie. Nazywany słodką trucizną, owiany historiami, że może być bardziej uzależniający niż kokaina oraz odpowiedzialny za stale podnoszące się wskaźniki otyłości, chorób serca, cukrzycy i raka.
Istnieje jednak jedno ogromnie błędne przekonanie, że należy unikać wszystkich cukrów, w tym cukrów naturalnych z warzyw i owoców. Przykładem może być legenda, aby nie jeść owoców po godz. 16, by nie dostarczać organizmowi zbyt dużej ilości cukru. Jednak jest jedna prawda o jego dwóch rodzajach, która jest zupełnie inna.
Naturalny cukier występuje w takich produktach jak owoce i warzywa. Matka Natura umieściła w nich mnóstwo witamin, minerałów, błonnika, wody i antyoksydantów, które pomagają w trawieniu i niosą za sobą wiele korzyści żywieniowych.
Natomiast dla kontrastu, różnego rodzaju słodziki i zamiennik cukru, stworzone zostały wyłącznie w celu dosładzania potraw i przedłużania ich daty przydatności. Cukry te, zostały przetworzone tak bardzo, że są pozbawione jakichkolwiek korzyści zdrowotnych.
Przetworzony, rafinowany cukier jest rozkładany w niesamowicie szybkim tempie, co powoduje podnoszenie się jego poziomu we krwi. A co za tym idzie, skoku insuliny, powodującej pragnienie, wahania nastroju, brak energii i przyrost masy ciała. Pomimo tego, organizm przyswaja je jeszcze szybciej niż naturalny cukier z warzyw i owoców.
Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza maksymalnie sześć łyżeczek cukru dziennie dla optymalnego zdrowia. To 2/3 puszki z colą lub jeden kubek jogurtu. Jest to dodatek do normalnego dziennego spożycia naturalnego cukru ze zdrowego jedzenia.
Przetworzony cukier jest ukryty pod wieloma nazwami, więc miej oko na nazwy z listy poniżej i staraj się ich unikać w swoim codziennym jadłospisie:
cukier granulowany
cukru gronowy HFC – syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy miód cukier puder cukier inwertowany syrop słodowy maltodekstryna maltol maltoza mannoza melasa Muscovado |
cukier Barbados
słód jęczmienny syrop ze słódu jęczmiennego brązowy cukier syrop maślany sok z trzciny cukier trzcinowy karmel syrop z chleba świętojańskiego. kokosowy cukier palmowy cukier cukierników słodzik kukurydziany syrop kukurydziany cukier palmowy |
Panela (odwodniony sok z trzciny cukrowej)
cukier Demerara dekstryna glukoza surowy cukier syrop ryżowy sacharoza syrop sorgo słodkie sorgo syrop cukrowy cukier Turbinado cukier żółty cukier złoty złoty syrop (golden syrup) |
Możesz śmiało sprawdzić składniki naszych produktów i szczęśliwie zauważysz, że nie będzie w nich żadnego dodatku cukru ani innych, zagadkowych nazw.
Siła zdrowia ukryta jest w owocach i warzywach, z których wyciskamy nasze świeże soki COLD PRESS. Warto je spożywać o każdej porze dnia, zamiennie dla posiłku lub jako przekąskę! 🙂