×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
zamiennik cukru

BAJKA O DWÓCH CUKRACH – ZDROWIE VS ZAMIENNIK CUKRU

Warto znać różnicę dwóch pojęć: zdrowy cukier i zamiennik cukru. Cukier jest nową Nemezis w jedzeniowym świecie. Nazywany słodką trucizną, owiany historiami, że może być bardziej uzależniający niż kokaina oraz odpowiedzialny za stale podnoszące się wskaźniki otyłości, chorób serca, cukrzycy i raka.

Istnieje jednak jedno ogromnie błędne przekonanie, że należy unikać wszystkich cukrów, w tym cukrów naturalnych z warzyw i owoców. Przykładem może być legenda, aby nie jeść owoców po godz. 16, by nie dostarczać organizmowi zbyt dużej ilości cukru. Jednak jest jedna prawda o jego dwóch rodzajach, która jest zupełnie inna.

NATURALNY CUKIER vs ZAMIENNIK CUKRU

Naturalny cukier występuje w takich produktach jak owoce i warzywa. Matka Natura umieściła w nich mnóstwo witamin, minerałów, błonnika, wody i antyoksydantów, które pomagają w trawieniu i niosą za sobą wiele korzyści żywieniowych.

Natomiast dla kontrastu, różnego rodzaju słodziki i zamiennik cukru, stworzone zostały wyłącznie w celu dosładzania potraw i przedłużania ich daty przydatności. Cukry te, zostały przetworzone tak bardzo, że są pozbawione jakichkolwiek korzyści zdrowotnych.

Przetworzony, rafinowany cukier jest rozkładany w niesamowicie szybkim tempie, co powoduje podnoszenie się jego poziomu we krwi. A co za tym idzie, skoku insuliny, powodującej pragnienie, wahania nastroju, brak energii i przyrost masy ciała. Pomimo tego, organizm  przyswaja je jeszcze szybciej niż naturalny cukier z warzyw i owoców.

PRZEŻUĆ SIĘ NA ZDROWIE – PORZUĆ ZAMIENNIK CUKRU

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza maksymalnie sześć łyżeczek cukru dziennie dla optymalnego zdrowia. To 2/3 puszki z colą lub jeden kubek jogurtu. Jest to dodatek do normalnego dziennego spożycia naturalnego cukru ze zdrowego jedzenia.

Przetworzony cukier jest ukryty pod wieloma nazwami, więc miej oko na nazwy z listy poniżej i staraj się ich unikać w swoim codziennym jadłospisie:

cukier granulowany

cukru gronowy

HFC – syrop kukurydziany

o dużej zawartości fruktozy

miód

cukier puder

cukier inwertowany

syrop słodowy

maltodekstryna

maltol

maltoza

mannoza

melasa

Muscovado

cukier Barbados

słód jęczmienny

syrop ze słódu jęczmiennego

brązowy cukier

syrop maślany

sok z trzciny

cukier trzcinowy

karmel

syrop z chleba świętojańskiego.

kokosowy cukier palmowy

cukier cukierników

słodzik kukurydziany

syrop kukurydziany

cukier palmowy

Panela (odwodniony sok z trzciny cukrowej)

cukier Demerara

dekstryna

glukoza

surowy cukier

syrop ryżowy

sacharoza

syrop sorgo

słodkie sorgo

syrop cukrowy

cukier Turbinado

cukier żółty

cukier złoty

złoty syrop (golden syrup)

 

zamiennik cukru

Możesz śmiało sprawdzić składniki naszych produktów i szczęśliwie zauważysz, że nie będzie w nich żadnego dodatku cukru ani innych, zagadkowych nazw.

Siła zdrowia ukryta jest w owocach i warzywach, z których wyciskamy nasze świeże soki COLD PRESS. Warto je spożywać o każdej porze dnia, zamiennie dla posiłku lub jako przekąskę! 🙂