Warzywa zielonolistne zajmują bardzo ważne miejsce w prawidłowo zbilansowanej diecie każdego z nas. Do tych najpopularniejszych należą jarmuż, natka pietruszki, szpinak, brukselka, brokuł, kapusta, sałata.
Rozumienie prawidłowo zbilansowanej diety zmieniło się na przestrzeni ostatnich lat. Zaleca się mniejsze spożycie mięsa czerwonego, a większe warzyw i owoców, które stanęły u podstaw najnowszej piramidy żywieniowej. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, aby codziennie spożywać minimum 400g tych produktów. Warto również pamiętać, by zjadane przez nas warzywa i owoce reprezentowały całą gamę kolorów, w której połowę powinny stanowić warzywa zielone.
Pierwszą zaletą warzyw zielonolistnych jest to, że mają mało kalorii przy wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i błonnika – dają poczucie sytości na dłużej. Można więc jeść je w dużych ilościach i jednocześnie dbać o linię. Wśród najważniejszych walorów odżywczych, których bogatym źródłem są warzywa zielonolistne, należy wymienić antyoksydanty, takie jak witamina C, A, luteina, witaminę K, kwas foliowy, potas, wapń, żelazo, magnez oraz błonnik.
Kwas foliowy, czyli witamina B9 to składnik, którego głównym źródłem w diecie są zielonolistne warzywa. W naszym organizmie warunkuje on prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego, nerwowego, tworzenie DNA oraz podziały komórkowe. Jego niedobory natomiast prowadzą do anemii, osteoporozy, chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. U kobiet we wczesnym okresie ciąży braki tej witaminy podnoszą ryzyko wad cewy nerwowej płodu. Dlatego też kobiety planujące macierzyństwo powinny zadbać o prawidłową podaż kwasu foliowego minimum 3 miesiące wcześniej.
Witamina K pełni kluczową rolę w krzepliwości krwi i zdrowiu kości. Jej niedobory zwiększają ryzyko osteoporozy, złamań kości i krwotoków. Ponadto, badanie opublikowane w The Journal of Nutrition wykazało związek między poziomem witaminy K, a strukturą i funkcjonowaniem serca wśród młodych ludzi. Wykazało ono, że jej niedobory mogą przyczyniać się do przerostu lewej komory serca, prowadząc z wiekiem do nieprawidłowego funkcjonowania tego organu. Dlatego bardzo ważne jest, aby uczyć dzieci jedzenia zielonolistnych warzyw, odkąd tylko zaczynają przygodę z jedzeniem.
Warzywa zielonolistne posiadają również właściwości ochronne dla mózgu. Obfitują w polifenole, luteinę i kwas foliowy, które (jak pokazują przeprowadzone na seniorach badania) istotnie spowalniają rozwój zaburzeń demencyjnych związanych z wiekiem. Już 1 porcja (100g) warzyw liściastych dziennie daje pozytywny efekt. Naukowcy ocenili, że spożywanie od 1 do 2 dawek zielonolistnych warzyw stanowiło równowartość bycia 11 lat młodszym w kontekście zdolności poznawczych i pamięci.
Potas, wapń i magnez warunkują prawidłowe ciśnienie krwi i pracę serca, są również kluczowymi składnikami mineralnymi w budowie i prawidłowej mineralizacji kości.
Warto jednak pamiętać, że wiele cennych składników zawartych w warzywach liściastych jest wrażliwe na działanie temperatury. Starajmy się zatem, aby większość z nich zjadać na surowo pod postacią sałatek, koktajli, soków lub po krótkiej obróbce cieplnej.
Źródła: