Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia. Nie ma w tym haśle cienia przesady! Dlaczego? Jedząc regularnie śniadania, możemy ustrzec się np. przed cukrzycą, ponieważ regulujemy w ten sposób łaknienie i pobudzamy metabolizm, dzięki czemu w ciągu dnia, nie sięgamy po kaloryczne przekąski i nie podjadamy. Według najnowszych badań, osoby jedzące śniadania, są bardziej skłonne do aktywności fizycznej, trenują z większym zaangażowaniem i są bardziej sumienne. Śniadanie, to też ważny element dnia, z punktu widzenia naszego mózgu. Dostarczony wraz z pożywieniem cukier, wspomoże naszą koncentrację i będziemy bardziej wydajni. Jednak dobrze zbilansowany pierwszy posiłek dnia, to nie płatki z mlekiem czy tosty… Więc co jeść o poranku?
Online gambling has become increasingly popular in recent years, with more and more people turning to the internet to place their bets and play their favorite casino games. However, in Poland and the UK https://www.psu.com/news/comparison-online-gambling-in-canada-and-poland/, online gambling has taken on a unique twist – it has become an integral part of breakfast for many players.
In Poland, online gambling is a popular pastime for many people, and it is not uncommon for them to start their day with a cup of coffee and a few rounds of online slots or table games. Some players even have a dedicated breakfast nook in their homes where they can sit and play their favorite games before starting their day. In the UK, the situation is similar, with many players enjoying a few rounds of online gambling over breakfast. This is partly due to the fact that many online casinos offer generous welcome bonuses and promotions that are only available during certain times of the day, such as early in the morning. Players are eager to take advantage of these bonuses and start their day off with a win.
Sprawdźcie TOP 3 najzdrowsze śniadania, które poleca nasz dietetyk Monika Wodyczko!
1. Owsianka z owocami, orzechami i cynamonem
Składniki:
– płatki owsiane 5 łyżek
– napój roślinny fortyfikowany wapniem np. owsiany albo migdałowy
– owoce (w sezonie letnim polecam owoce jagodowego np. borówki, maliny,
truskawki; a zimowym np. jabłko i gruszkę)
– 2-3 suszone morele lub figi
– garść orzechów włoskich – szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Podgrzej napój roślinny i zalej nim płatki owsiane. Dodaj pokrojone owoce, orzechy, a całość posyp cynamonem.
2. Jajecznica z pełnoziarnistym pieczywem, awokado i warzywami
Składniki:
– 2 jajka
– łyżeczka oleju rzepakowego (opcjonalnie, niektóre patelnie nie wymagają jego użycia)
– pełnoziarniste pieczywo na zakwasie 1 kromka
– awokado dojrzałe – 1/3 małej szt.
– warzywa np. sałata, ogórek kiszony, papryka, szczypiorek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, wbij jajka, wymieszaj i po chwili zdejmij z patelni (starając się ściąć białko, ale zachować lekko surowe żółtko). Jajecznicę posyp szczypiorkiem i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo posmaruj dojrzałym awokado i nałóż na nie pozostałe warzywa.
3. Zupa z dodatkiem zbożowym
Zupa może być dowolna – jarzynowa, pomidorowa, krem z cukinii. Choć propozycja zjedzenia zupy na śniadanie może dziwić, jest to typowy posiłek Azjatów – pożywny i świetnie rozgrzewający, doskonały zimową porą!
Składniki na 2 porcje:
– groszek zielony mrożony (450-500g)
– 1 cebula, – ½ łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżeczka mielonego kuminu
– ¼ łyżeczki kurkumy
– łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
– łyżka pestek dyni
– świeża kolendra
Przygotowanie:
Na łyżce oleju podduś cebulkę, dodając do niej przyprawy. Podgrzewaj razem jeszcze 10 sekund. Następnie dodaj groszek i zalej całość niewielką ilością wrzątku. Gotuj do miękkości, a następnie całość zmiksuj. Na koniec posyp zielonymi liśćmi np. kolendrą i pestkami dyni.
* podaję przykładowe ilości – pamiętaj, że mogą one być inne w zależności od Twoich indywidualnych potrzeb!