×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
owoce-warzywa-naturacoldpress

TOP 5 wegańskich dodatków do sałaty! ZDROWO, SMACZNIE i SYCĄCO! Wybór DIETETYKA!

TOP 5 wegańskich dodatków do sałaty! Co do niej wrzucić, by było ZDROWO, SMACZNIE i SYCĄCO? Sprawdźcie wybór naszego DIETETYKA! Jeśli jedzenie sałatki kojarzy Ci się z suchymi liśćmi i na samą myśl, masz ochotę zamówić podwójne frytki, bo boisz się uczucia głodu, to robisz coś źle!

Wiosną postaw na zielone! Nasza dietetyk Monika Wodyczko, przygotowała zestawienie najlepszych składników, dzięki którym, zamienisz każdą sałatę, w ulubione i sycące danie! Sprawdźcie naszą ściągawkę.

Dodatek zbożowy np. kasza quinoa, kasza gryczana, makaron razowy

Dodatek zbożowy jest bardzo ważny, abyśmy po sałatce utrzymywali energię i nasycenie na dłużej, niż pół godziny. Ponadto, zboża wnoszą wiele cennych witamin. Są to głównie witaminy z grupy B, ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpowiedzialnego za koncentrację, pamięć i dobry nastrój. Zboże to też bogactwo składników mineralnych m.in. wapnia i magnezu, ważnych dla zdrowych kości i układu nerwowego oraz błonnika, niezbędnego dla właściwej pracy jelit.

Awokado do sałaty

Choć jest owocem, to zawiera bardzo mało cukrów prostych. Natomiast jest bogate w zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Jest także bardzo sycące. Posiada duże ilości witaminy E, będącej silnym antyoksydantem, chroniącym nas przed procesami zapalnymi, w tym rozwojem miażdżycy. Zapobiega także starzeniu się organizmu i powstawaniu komórek nowotworowych.

Orzechy np. włoskie i migdały

Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, białko i błonnik. Migdały są również świetnym źródłem witaminy E, czyli witaminy młodości. Co jeszcze w nich znajdziemy? Wapń, żelazo i potas. Z kolei orzechy włoskie, zawierają także kwas foliowy. Orzechy są bardzo odżywcze i polecane dla utrzymania prawidłowej kondycji kości, układu nerwowego i sercowo–naczyniowego.

Strączki np. fasola, ciecierzyca lub soczewica

Warzywa strączkowe są bardzo sycące i posiadają wysoką zawartość białka (ok. 25g/ 100g, to więcej niż mięso), a przy tym są również bogate w żelazo, magnez, cynk i błonnik. Dodatkową ich zaletą jest występowanie izoflawonów o udokumentowanym działaniu przeciwnowotworowym i fitosteroli chroniących przed rozwojem chorób sercowo–naczyniowych.

Oliwa truflowa do sałaty

Wykonuje się ją na bazie oliwy z oliwek, z dodatkiem prawdziwych trufli. Oliwa z oliwek ceniona jest z uwagi na korzystny skład kwasów tłuszczowych (podobny jak w naszym rodzimym oleju rzepakowym) oraz zawartość witaminy E. Dodatek trufli dodaje oliwie niesamowity aromat i smak, który całkowicie odmieni zwykłą sałatkę.