Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
W zeszłym tygodniu pisałam o ziołach. Mam nadzieję, że moje porady okazały się pomocne. Tym razem, chciałabym zachęcić Was, do uprawy warzyw. Konkretnie do uprawy pomidorów, papryki i sałaty. Dlaczego wybrałam właśnie te warzywa?
– są bardzo proste w uprawie i można je sadzić nie tylko do gruntu, ale i do donic, na balkonie. Potrzebują dobrze nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru miejsca
– kumulują w sobie sporo nawozów, szczególnie sałata, więc warto mieć dostęp do własnej ekologicznej uprawy
– pomidor z domowego ogródka, ma niesamowity smak i zapach
– są niezwykle zdrowe i najwięcej wartości mają świeżo po zbiorze
Są źródłem likopenu, antyoksydantu, o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Szczególnie wpływ ochronny wykazano, w przypadku nowotworów prostaty. Ponadto pomidory są jednym z bogatszych źródeł potasu, składnika mineralnego, którego odpowiedni poziom w organizmie, reguluje ciśnienia tętnicze krwi, aktywuje wiele ważnych dla naszego metabolizmu enzymów, zmniejsza ryzyko kamicy nerek, udaru, oraz zawałów serca. Jednak podobnie jak papryka należą do warzyw psiankowatych i mogą być niewskazane dla osób z łuszczycą i reumatoidalnym zapaleniem stawów. Jednak decyzję o ich rezygnacji, w diecie, warto podjąć w porozumieniu z dietetykiem aby odpowiednio zbilansował taką dietę.
Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Jedna papryka, posiada tyle witaminy C, co 10 cytryn. Witamina C jest ważnym antyoksydantem, neutralizującym wolne rodniki odpowiedzialnych za procesy starzenia oraz potrafi regenerować, inne „zużyte” antyoksydanty. Witamina C wspomaga prawidłową pracę układu odpornościowego, uczestniczy w tworzeniu kolagenu, hormonów, poprawia wchłanianie żelaza z pożywienia. Ponadto papryka jest doskonałym źródłem β – karotenu, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. β – karoten przekształca się w witaminę A, niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, układu rozrodczego oraz prawidłowego przebiegu procesów łuszczenia naskórka.
Posiada cenne dla zdrowia wartości odżywcze, a przy tym jest niskokaloryczna. Cała główka sałaty to jedynie 30kcal. Sałata bogata jest w witaminę C, K, potas, β – karoten, zeaksantynę i luteinę, niezbędne dla prawidłowego widzenia i ochrony przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Sałata, podobnie jak inne warzywa liściaste, bogata jest w kwas foliowy, niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu oraz do prawidłowego metabolizmu homocysteiny, której podwyższony poziom zwiększa ryzyko nowotworów, zawałów i chorób o podłożu zapalnym.
Choć mamy już połowę maja i na wysiew tych warzyw, z nasion, już za późno, to można skorzystać z gotowych sadzonek. Warto poszukać takich ekologicznych, chociaż zwykle nawożenie zaczyna się dopiero jak posadzimy warzywa, do donicy lub gruntu, więc sami decydujemy czym je nawieziemy. Obecnie dostępnych jest wiele nawozów naturalnych, na bazie kompostu, obornika, humusu lub innych. Możemy je dostać w szkółkach ogrodniczych, w sklepach internetowych, a nawet marketach, bo własna uprawa warzyw i ziół stała się ostatnio tak popularna, że dostępność do wszelkich „akcesoriów” jest bardzo duża. Nie bójmy się uprawy ekologicznej. Pewnie teraz stawiasz pytanie, które i ja sobie zadawałam: a co ze szkodnikami, a zatem i opryskami? Słyszałam kiedyś stwierdzenie, pewnego działkowca, że „nie da się nie pryskać, bo szkodniki zniszczą uprawę”. Okazuje się, że da się. Choć oczywiście najprościej jest spryskać rośliny chemią, ale przecież nie po to je uprawiamy sami aby tak robić. Dopiero zgłębiam tajniki uprawy warzyw i ziół ale już poznałam kilka niezwykle prostych i naturalnych metod na walkę ze szkodnikami czy chorobami, choćby przestrzeganie zasad co koło czego, powinno lub nie powinno, być sadzone, oprysk pomidorów, naparem z czosnku lub wywarem z pokrzyw i wiele innych. Pamiętajmy jednak, że balkonowa uprawa, z powodu swojej małej wielkości, nie zapewni nam warzyw na cały sezon, lecz będzie przyjemnym i zdrowym uzupełnieniem, szczególnie jeśli mamy w domu dzieci, które uwielbiają doglądać naszej przydomowej uprawy. Powodzenia!
A jeśli potrzebujesz zastrzyku witamin sprawdź naszą ofertę – soki oczyszczające