Latem zwykle mamy mniejszy apetyt i ochotę na lekkie posiłki, które nie wymagają długiego przygotowania – czyli tak, jak wszyscy lubimy najbardziej! Boicie się, że jedząc roślinnie będziecie głodni? Nic bardziej mylnego! Dziś sprawdźcie nasze pomysły na pyszny obiad, idealny nie tylko latem! Smacznego!
Składniki na pesto:
-25 g liści bazylii (jedna „doniczka”)
– 25 g orzechów pinii (lub innych np. włoskich)
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki wody
– 1/2 ząbka czosnku, obranego
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Na patelni zrumienić orzeszki piniowe, wystudzić. W blenderze umieścić liście bazylii, obrany czosnek, orzeszki piniowe oraz sól i pieprz. Zmiksować, aż wszystkie składniki zostaną rozdrobnione. Następnie stopniowo wlewać oliwę, wodę i miksować, aż do uzyskania konsystencji pasty. Makaron razowy np. penne ugotować al dente, według czasu wskazanego na opakowaniu i wymieszać z pesto.
TIP: Pesto przechowywać w szczelnym pojemniku lub w słoiku w lodówce. Jeśli pesto podczas przechowywania w lodówce, będzie pokryte cienką warstwą oliwy, zachowa swoją świeżość do kilku dni.
Składniki:
– 100g rukoli
– szklanka owoców leśnych: maliny, jeżyny, borówki
– garść orzechów włoskich
– ½ awokado
– 100g quinoa
– sos balsamico z dobrym składem (bez konserwantów)
Przygotowanie:
Quinoa ugotować i wystudzić. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć na talerzach rukolę, wymieszaną z quinoa, posypać całość owocami, rozłożyć plasterki awokado i posypać orzechami. Całość polać sosem balsamico. Opcjonalnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem.