×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Letni zdrowy obiad. Jedzcie roślinnie! Sprawdzone przepisy naszej DIETETYK!

Latem zwykle mamy mniejszy apetyt i ochotę na lekkie posiłki, które nie wymagają długiego przygotowania – czyli tak, jak wszyscy lubimy najbardziej! Boicie się, że jedząc roślinnie będziecie głodni? Nic bardziej mylnego! Dziś sprawdźcie nasze pomysły na pyszny obiad, idealny nie tylko latem! Smacznego!

Razowy makaron w bazyliowym pesto

Składniki na pesto:
-25 g liści bazylii (jedna „doniczka”)
– 25 g orzechów pinii (lub innych np. włoskich)
– 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki wody
– 1/2 ząbka czosnku, obranego
– 1/2 łyżeczki soli
– szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Na patelni zrumienić orzeszki piniowe, wystudzić. W blenderze umieścić liście bazylii, obrany czosnek, orzeszki piniowe oraz sól i pieprz. Zmiksować, aż wszystkie składniki zostaną rozdrobnione. Następnie stopniowo wlewać oliwę, wodę i miksować, aż do uzyskania konsystencji pasty. Makaron razowy np. penne ugotować al dente, według czasu wskazanego na opakowaniu i wymieszać z pesto.

TIP: Pesto przechowywać w szczelnym pojemniku lub w słoiku w lodówce. Jeśli pesto podczas przechowywania w lodówce, będzie pokryte cienką warstwą oliwy, zachowa swoją świeżość do kilku dni.

Sałatka z rukoli, owoców leśnych z quinoa

Składniki:
– 100g rukoli
– szklanka owoców leśnych: maliny, jeżyny, borówki
– garść orzechów włoskich
– ½ awokado
– 100g quinoa
– sos balsamico z dobrym składem (bez konserwantów)

Przygotowanie:
Quinoa ugotować i wystudzić. Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć na talerzach rukolę, wymieszaną z quinoa, posypać całość owocami,  rozłożyć plasterki awokado i posypać orzechami. Całość polać sosem balsamico. Opcjonalnie oprószyć świeżo mielonym pieprzem.