×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

5 rzeczy, które musisz wiedzieć o diecie SIRTfood! Podpowiada dietetyk!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Dziś kilka słów o naszym BESTSELLERZE! Dieta sokowa SIRTfood już rok temu podbiła Wasze serca, brzuchy i kubki smakowe, a popularność tej hollywoodzkiej kuracji nie słabnie! Dlatego dziś robimy zoom na polifenole, sirtuiny i ich zbawienny wpływ na organizm! Wszystko dokładnie opisała dla Was nasza dietetyk Monika Wodyczko!

Nazwa diety pochodzi od słowa sirtuina

Sirtuiny to białka, a dokładniej enzymy, które zaktywowane w naszym organizmie, naprawiają uszkodzenia DNA, działają przeciwnowotworowo i przeciwstarzeniowo. Co więcej, mają zdolność do aktywowania genów długowieczności! Sirtuiny oddziaływują również na tkankę tłuszczową  nasilają jej lipolizę, czyli spalanie oraz mają wpływ na poprawę insulinooporności. Dzięki temu wspomagają redukcję masy ciała. Ponadto zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym, np. chorobie Alzheimera czy Parkinsona.

Dieta SIRT polega na aktywowaniu białek sirtuinowych

Aby do tego doszło, niezbędne jest okresowe ograniczenie kalorii w postaci krótkich postów (np. 3 dni w tygodniu – 1-2x w miesiącu lub 7 dni co 1-2 miesiące), bądź post przerywany. Równie ważne jest włączenie do codziennej diety określonych składników pokarmowych, będących źródłem polifenoli – roślinnych substancji o szerokim działaniu ochronnym na organizm.

Najbogatsze źródła polifenoli

Należą jagody, aronia, winorona, wiśnie, cytrusy, jabłka i daktyle Medjool. Znajdziemy je także w natce pietruszki, kaparach, jarmużu, rukoli, cebuli, burakach, brokule, selerze naciowym i korzeniowy. Występują w soi, fasoli, zielonej herbacie, siemieniu lnianym, kakao, czerwonym winie, kurkumie raz chili.

Czas trwania kuracji

Dieta sirtuinowa zaproponowana przez brytyjskich specjalistów ds. żywienia, Aidana Goggins i Glena Matten, składa się z 2 zasadniczych faz. Pierwsza faza trwa 7 dni i bazuje głównie na zielonych sokach bogatych w polifenole, spełniając jednocześnie pierwszy warunek aktywacji sirtuin, jakim jest ograniczona podaż kalorii, w formie postu. Faza druga, polega na przestrzeganiu zasad zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, z uwzględnieniem, w codziennym menu, produktów bogatych w polifenole, będące aktywatorami sirtuin. Soki Natura Cold Press, dedykowane dla diety SIRT, są źródłem polifenoli z warzyw, owoców i przypraw, pomogą więc zrealizować pierwszą fazę diety – post, na poziomie 1200kcal. Zaś w fazie drugiej kiedy spożywane są już wszystkie grupy produktów żywnościowych, warto wzbogacić menu o jeden sok bogaty w cenne polifenole.

Co jeść

W diecie ważna jest różnorodność związków polifenolowych, dlatego nie należy wybierać zaledwie kilku ulubionych produktów i spożywać ich w dużych ilościach, w ciągu dnia, a starać się sięgać po jak największy ich zakres w umiarkowanych ilościach. Pomogą soki!

PS Wszystkie składniki obfitujące w polifenole znajdziecie w naszym dedykowanym zestawie – Diecie Sokowej SIRTfood!