×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

3 dobre praktyki dla płaskiego brzucha! Dietetyk podpowiada co i jak jeść!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

To, że przez okres pandemii przytyliśmy statystycznie kilka kilogramów, to już fakt. To naturalne, że wraz z nadejściem wiosny i zmianą garderoby, zauważamy potrzebę zadbania o nasze sylwetki. Jak poradzić sobie z nadmiarem centymetrów w obwodzie brzucha? Czy sam trening wystarczy? Niestety to za mało, choć niewątpliwie będzie ważnym elementem dbania o zdrowie, kondycję i talię. Na potrzeby niniejszego artykułu, zagadnienie zbyt dużego obwodu brzucha, podzielę na dwie zasadnicze przyczyny.

Pierwsza, najczęstsza przyczyna, to nadmiar tkanki tłuszczowej na brzuchu lub w obrębie narządów jamy brzusznej, a druga wynika z uporczywych wzdęć, które mogą sprawić, że obwód brzucha przypomina brzuch kobiety w 6 miesiącu ciąży. Poniżej przedstawiam 3 najważniejsze zasady, które pomogą Ci pozbyć się zbędnych centymetrów z obwodu brzucha.

Zasada 1 – Posiłki komponuj tak aby miały niski indeks glikemiczny

W większości przypadków za nadmiernym odkładaniem się tłuszczu na brzuchu stoją duże wyrzuty insuliny, spowodowane spożywaniem produktów o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Posiłki o wysokim IG to takie, z których glukoza (cukier) uwalnia się szybko, powodując duże wyrzuty insuliny, mające na celu obniżenie szybko podnoszącego się poziomu cukru we krwi. W praktyce oznacza to, że glukoza zamiast zostać efektywnie wykorzystana na bieżące potrzeby organizmu i dać nam energię, zamiast tego odkłada się w postaci zapasowej tkanki tłuszczowej. Metodą poradzenia sobie z tym jest zamiana oczyszczonych ziaren zbóż takich jak biały ryż, jasny makaron i białe pieczywo na zboża pełnoziarniste tj. niepaloną kaszę gryczaną, płatki owsiane, ryż brązowy, makaron razowy oraz unikanie cukrów prostych np. ze słodyczy, alkoholu, szczególnie piwa. Taka zmiana daje zauważalną poprawę nie tylko w obwodzie brzucha ale także w samopoczuciu. Kolejna ważna zasada obniżająca indeks glikemiczny posiłku to łącznie produktów węglowodanowych (kasze, ryż, chleb) z produktami bogatymi w białko (mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, orzechy) i tłuszcze (oleje, awokado, orzechy).

Zasada 2 – Nie podjadaj między posiłkami

Ta zasada ma ścisły związek z zasadą pierwszą. Otóż podjadanie daje trzustce sygnał, że spożywamy posiłek i w zależności od jego składu, dochodzi do większych lub mniejszych, dodatkowych wyrzutów insuliny. W efekcie, w skali całej doby łączna ilość wyprodukowanej insuliny (hormonu, powodującego tycie, szczególnie w obszarze brzucha i ramiom) może być wyższa niż gdybyśmy zjedli np. 4 posiłki i nic poza tym.

Zasada 3 – Stosuj w kuchni zioła i przyprawy wspomagające trawienie

Niekiedy duży obwód brzucha nie wynika z nadmiaru tkanki tłuszczowej, a dużego wzdęcia. Przyczyn przewlekłych wzdęć może być wiele, zawsze należy skonsultować je z gastrologiem i wykonać odpowiednie badania. Bowiem w zależności od przyczyny stosuje się odmienne leczenie i postępowanie żywieniowe. Jednak w większości przypadków stosowanie ziół i przypraw poprawiających trawienie jest bezpieczne i może wspomóc regulację pracy przewodu pokarmowego i tym samym redukcję wzdęć. Do ziół takich należą: majeranek, estragon, cząber, tymianek, kumin, kminek (najlepiej mielony), koper, melisa, rumianek, ostropest plamisty i mniszek lekarski.