×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

3 najlepsze przepisy na SMOOTHIE od dietetyka!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Uwielbiam smoothies – błyskawicznie się je przygotowuje, są pyszne i naprawdę syte. Jednak jak się domyślacie, to nie jedyne powody ;). Przygotowując posiłki ważny jest dla mnie nie tylko ich smak. Zwracam także uwagę na to, co dobrego wnoszą do naszego organizmu. Dlatego dzielę się z Wami moimi ulubionymi przepisami na smoothie, które oprócz pysznego smaku niosą ze sobą określoną moc. Moc wpływania na nasze zdrowie i samopoczucie!

Na piękną cerę

  • Marchewka – 3 średniej wielkości
  • Seler – 2 łodygi naciowego lub ¼ korzeniowego
  • mango – ½ szt.
  • kurkuma – szczypta
  • pestki dyni – łyżka
  • woda (opcjonalnie)

Przygotowanie: Wyciśnij sok z marchewki i selera i zmiksuj go blenderem z mango i kurkumą. Przelej do szklanki i udekoruj pestkami dyni. Jeśli dysponujesz urządzeniem miksującym o wysokiej mocy, możesz nie wyciskać soku z marchewki i selera tylko wszystko razem zmiksować z dodatkiem wody. Jeśli smoothie jest dla Ciebie zbyt gęste dodaj więcej wody.

Co dobrego? Koktajl ten jest źródłem beta karotenu, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, zmniejsza stany zapalne skóry i wspomaga ich leczenie, a także reguluje ilość wydzielanego przez skórę sebum. Ponadto dzięki pestkom dyni dostarcza cynku, który jest kluczowy dla ładnej cery, włosów i paznokci. Dodatek kurkumy ma za zadanie spowalniać procesy starzenia, zaś seler wspomaga oczyszczenie skóry i zmniejsza obrzęki.

Na silne serducho

  • Truskawki lub maliny (mogą być mrożone) – 1 szklanka
  • Banan – 1 szt., obrany
  • Awokado- 1/3 szt., obrane, dojrzałe
  • Kakao naturalne – łyżka stołowa
  • woda lub napój roślinny np. owsiany (opcjonalnie) – wedle uznania do osiągnięcia pożądanej konsystencji

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj razem na gładką konsystencję. Jeśli miksujesz zamrożone owoce, warto wyjąć je wcześniej z zamrażarki, możesz również potrzebować, dodać podczas miksowania, trochę wody lub napoju roślinnego.

Co dobrego? Truskawki i maliny, to nasze rodzime super foods, są doskonałym źródłem kwasu elagowego, wzmacniającego serce i układ krwionośny. Banan i awokado to świetne źródło potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca. Kakao zaś jest doskonałym źródłem magnezu oraz wapnia, regulujących skurcze mięśni, w tym pracę serca, a zawarte w nim polifenole chronią przed szkodliwym utlenianiem się cholesterolu we krwi.

Na wzmocnienie odporności

  • Pomarańcza – 1 szt., obrana
  • Natka pietruszki – pęczek
  • Awokado – 1/3 szt., obrane, dojrzałe
  • świeży imbir – ok 2cm obrany kawałek,
  • siemię lniane lub nasiona chia – łyżeczka

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj razem na gładką konsystencję. W razie potrzeby możesz rozcieńczyć odrobiną wody.

Co dobrego? Koktajl ten to bogactwo witaminy C oraz kwasów tłuszczowych omega 3, wspomagających układ odpornościowy w obronie przed infekcjami. Dodatek imbiru zmniejsza stany zapalne oraz łagodzi objawy przeziębienia. Ponadto koktajl ten posiada wysoką zawartość błonnika, będącego doskonałym pożywieniem dla cennych bakterii jelitowych, których obecność wzmacnia naszą odporność.

Warto wiedzieć: Każdy koktajl ma dodatek tłuszczowy lub białkowy, np. pestki, orzechy, awokado. Jest to ważne nie tylko z uwagi na ich bogactwo składników mineralnych i witamin ale również ich wpływ na obniżenie indeksu glikemicznego. Dzięki temu koktajl syci na dłużej i pozostawia stabilny poziom energii. Jeśli nie lubisz, któregoś z tych dodatków zamień na inny ale nie eliminuj.