Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Zbliża się jesień, dzieci poszły do przedszkoli i do szkół. To ostatni dzwonek aby zadbać o codzienną dietę dla doskonałej odporności. Na co szczególnie zwrócić uwagę i czego na pewno nie powinno zabraknąć w codziennym menu? Wszytko dla Was opisaliśmy!
To właśnie w nich znajduje się i trenuje większość komórek układu odpornościowego. Pewnie słyszałeś, że 80% naszej odporności znajduje się w jelitach? Jelita do prawidłowego funkcjonowania wymagają aby Twoja dieta opierała się na warzywach, owocach, pełnoziarnistych zbożach i orzechach. Są to produkty bogate w błonnik, będący pożywieniem dla korzystnych bakterii jelitowych. Uzupełnij to kiszonymi i fermentowanymi produktami, a dostarczysz sobie cennych bakterii probiotycznych i kwasu mlekowego, tworzących dobre środowisko w jelitach.
Jedz warzywa, owoce i przyprawy o najwyższej zawartości polifenoli, a są nimi: pestki granatu, maliny, natka pietruszki, seler, cytrusy, cebula, kurkuma, rumianek i herbata. Udowodniono, że polifenole istotnie zwiększają obronność organizmu przed infekcjami wirusowymi.
Przypilnuj odpowiedniej podaży selenu i cynku w diecie. Są to dwa najważniejsze dla odporności składniki mineralne. Zwiększają ilość i skuteczność przeciwciał do walki z infekcją. Największe ilości selenu i cynku znajdziesz w mięsie, serach, rybach i owocach morza, jajach, amarantusie, kaszy gryczanej, owsie, warzywach strączkowych, grzybach, orzechach włoskich i brazylijskich z Brazylii.
Niech w Twojej diecie 2x w tygodniu goszczą ryby lub owoce morza, a w codziennych posiłkach oliwa z oliwek, awokado, orzechy włoskie, siemię lniane lub nasiona chia. Są to produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, które wspierają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i pomagają w walce z infekcjami.
Na koniec pamiętaj o witaminie D3. Witamina ta w żywności występuje w niewystarczających ilościach, głównie syntetyzujemy ją w skórze, dzięki promieniom słonecznym. Dlatego szczególnie w okresie jesienno – zimowym, większość z nas wymaga suplementacji witaminą D3.