Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Zastanawiasz się czy prawidłowo komponujesz posiłki dla siebie i swojej rodziny? Masz mętlik w głowie: nie wiesz czy czy ograniczać węglowodany, a może czerwone mięso, cukier, mleko? Co wrzucić do koszyka aby stworzyć smaczne, a zarazem dobrze zbilansowane posiłki? Jeśli to są Twoje dylematy, to ten artykuł jest dla Ciebie.
W dzisiejszych czasach napływa do nas ogrom, nierzadko sprzecznych informacji, co jest dla nas zdrowe, a co nie. W takich momentach warto sięgać do oficjalnych źródeł i autorytetów, które opierają się na rzetelnej wiedzy i aktualnych wynikach badań. W Polsce dobrym źródłem wiedzy jest Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego, który wcielił w swoje szeregi instytut Żywności i Żywienia. W ramach realizowanych zadań, opracował on zalecenia zdrowego żywienia w ujęciu graficznym i wreszcie bardzo praktycznym. Mianowicie powstał tzw. „talerz zdrowia” ukazujący jak prawidłowo komponować codzienne posiłki. Zalecenia te można streścić w 4 punktach:
Staraj się aby w Twojej diecie przeważały produkty roślinne, nieprzetworzone. Wybierając produkty zwierzęce pamiętaj, że ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego oraz nowotworów rośnie wraz z ilością przetworzonego mięsa w diecie, szczególnie czerwonego. Dlatego ograniczaj je na rzecz świeżego mięsa drobiowego, ryb, jaj i strączków.
Przygotuj listę zakupów w oparciu o konkretne pomysły potraw, które z nich przygotujesz. Unikniesz marnowania żywności i sprawniej przygotujesz posiłki mając wszystko czego Ci potrzeba.
Tę zasadę na pewno znasz ale warto ją przypomnieć. Nigdy nie idź na zakupy głodnym, unikniesz dzięki temu zbędnych, niezdrowych produktów w Twoim koszyku.
Na koniec popatrz do swojego koszyka i upewnij się, że połowę zajmują warzywa i owoce ;).
Warto również pamiętać, że choć powyższe zasady są bardzo uniwersalne, to każdy z nas ma nieco inne potrzeby, wynikające z innego stylu życia, wieku, płci, stanu zdrowia i genów, dlatego zawsze zachęcam aby w razie wątpliwości, skonsultować swój sposób odżywiania z dietetykiem.