Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Jesień to okres licznych infekcji i przeziębień, dlatego szczególnie teraz powinniśmy zadbać o swoją dietę. Dla wzmocnienia odporności ważne aby dieta obfitowała w sezonowe warzywa, rozgrzewające przyprawy i bogate w składniki odżywcze kasze, warzywa strączkowe, orzechy oraz pestki.
Składniki:
Przygotowanie:
Z dyni usunąć pestki i pokroić ją w kostkę, bez obierania. Wszystkie składniki oprócz przecieru pomidorowego wrzucić do garnka i gotować aż dynia i soczewica będzie miękka. Wyjąć liść laurowy i zmiksować całość do konsystencji kremu. Dodać przecier pomidorowy do smaku i ponownie zmiksować. Zupę udekorować pestkami dyni.
Składniki:
Przygotowanie:
Imbir, czosnek i białą cebulę zmiksować na jednolitą masę w blenderze. W dużym garnku podgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać masę imbirowo- cebulowo – czosnkową i dusić ok 1 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy i mieszając całość dusić ok 1 minuty na małym ogniu, uważając aby nie spalić przypraw bo danie stanie się gorzkie. Dodać pomidory i całość dusić ok 20 minut, aż sos stanie się bardziej gęsty. Pokroić paprykę w paski i dodać do sosu. Danie posolić do smaku i dusić jeszcze ok 5 minut. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę, garść świeżej kolendry, krążki czerwonej cebuli i skropić sokiem z cytryny.