×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Jedz i nie choruj – przepisy dietetyka na jesień!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Jesień to okres licznych infekcji i przeziębień, dlatego szczególnie teraz powinniśmy zadbać o swoją dietę. Dla wzmocnienia odporności ważne aby dieta obfitowała w sezonowe warzywa, rozgrzewające przyprawy i bogate w składniki odżywcze kasze, warzywa strączkowe, orzechy oraz pestki.

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM Z DYNI I SOCZEWICY

Składniki:

  • dynia hokaido 1 szt.
  • szklanka soczewicy
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej lub kłodawskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chilli
  • ok 1 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1,5 l. Wody
  • Pestki dyni do podania

Przygotowanie:

Z dyni usunąć pestki i pokroić ją w kostkę, bez obierania. Wszystkie składniki oprócz przecieru pomidorowego wrzucić do garnka i gotować aż dynia i soczewica będzie miękka. Wyjąć liść laurowy i zmiksować całość do konsystencji kremu. Dodać przecier pomidorowy do smaku i ponownie zmiksować. Zupę udekorować pestkami dyni.

INDYJSKA CHANA MASALA

Składniki:

  • 3 cm obranego korzenia imbiru
  • 1 cebula biała
  • ½ cebuli czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory sparzone bez skórki
  • papryka
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • cytryna
  • świeża kolendra
  • mielona kolendra 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżka
  • papryka słodka ½ łyżeczki
  • chilli ½ łyżeczki

Przygotowanie:

Imbir, czosnek i białą cebulę zmiksować na jednolitą masę w blenderze. W dużym garnku podgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać masę imbirowo- cebulowo – czosnkową i dusić ok 1 minuty. Następnie dodać wszystkie przyprawy i mieszając całość dusić ok 1 minuty na małym ogniu, uważając aby nie spalić przypraw bo danie stanie się gorzkie. Dodać pomidory i całość dusić ok 20 minut, aż sos stanie się bardziej gęsty. Pokroić paprykę w paski i dodać do sosu. Danie posolić do smaku i dusić jeszcze ok 5 minut. Na koniec dodać ugotowaną ciecierzycę, garść świeżej kolendry, krążki czerwonej cebuli i skropić sokiem z cytryny.