Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
To właśnie w jelitach kształtuje się i trenuje nasz układ odpornościowy, w nich trawione i wchłaniane są składniki odżywcze, a także dzięki nim organizm pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii. Co więcej w jelitach wytwarzane jest ponad 20 hormonów, z czego część wpływa na nasz apetyt i nastrój. Co zatem jeść by sprzyjać prawidłowej pracy naszych jelit?
Zacznijmy od tego, że jelita pełnią tak liczne i ważne funkcje w naszym organizmie, głównie dzięki żyjącym w nich mikroorganizmom tzw. mikrobiomu, a to jak ta praca zostanie wykonana zależy od rodzaju gatunków bakterii, grzybów i wirusów, które go tworzą. Dobroczynne bakterie jelitowe oraz duża ich różnorodność sprzyjają naszemu zdrowiu. Jednak żeby w naszych jelitach żyły odpowiednie mikroorganizmy, musimy zadbać o to, aby miały co jeść. W ostatnich latach przeprowadzono wiele badań w tym obszarze i wnioski są jednoznaczne. Najlepszym pokarmem dla pożytecznych bakterii jelitowych (bakterii probiotycznych) są warzywa, owoce, nasiona i pełnoziarniste zboża. Dzieje się tak za sprawą obecnych w nich substancji takich jak: fruktooligosacharydy, pektyny, skrobia oporna, celuloza, inulina, będące różnego rodzaju błonnikami. Najwięcej prebiotyków, bo tak nazywa się błonniki odżywiające pożyteczne bakterie, znajdziemy w:
Dodatkową, równie ważną funkcją błonnika jest oczyszczanie jelita z substancji toksycznych i zalegających resztek pokarmowych.
Mówiąc o pożywieniu dla jelit nie można pominąć ogromnej roli produktów kiszonych i fermentowanych, które zawierają mnóstwo żywych kultur bakterii i pożytecznych drożdży. Kisić można niemal każde warzywo. Choć w Polsce najbardziej znane i lubiane są kiszone ogórki i kapusta, to coraz większym uznaniem cieszy się koreańska kapusta kimchi, kiszone rzodkiewki i papryka. Wśród fermentowanych napojów roślinnych warto sięgnąć po kombuchę, czyli napój na bazie fermentowanej herbaty lub po soki z kiszonych warzyw.
Warto również dodać, że dieta bogata w nieprzetworzone produkty roślinne, a jednocześnie uboga w cukry proste, fast foody i oczyszczoną mąkę sprzyja namnażaniu się prawidłowej mikroflory jelitowej, a pozytywne zmiany w składzie tych bakterii można zaobserwować już po 2 tygodniach stosowania takiej diety.