Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Wiosna to doskonały moment aby wprowadzić do swojego życia więcej zdrowych nawyków żywieniowych. Kiedy za oknem jest cieplej i słoneczniej, nabieramy ochoty na mniej ciężkostrawnego i tłustego jedzenia, na rzecz świeżych i lekkostrawnych posiłków. Warto to wykorzystać!
Czy wiesz, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę Twojej diety? A co to właściwie oznacza w praktyce? Przede wszystkim staraj się aby warzywa i owoce (z przewagą warzyw), stanowiły połowę Twojego talerza, w każdym posiłku jaki jesz w ciągu dnia. Zadbaj o to aby Twoja dieta była od nich kolorowa niczym tęcza, bowiem każdy kolor niesie wraz sobą określone korzyści zdrowotne. Możesz wprowadzić do diety dodatkowe warzywa za pomocą sałatek, surówek, smoothie, warzywnych soków, zup, chłodników, czy chrupać je jako przekąskę. Antyoksydanty zawarte w kolorach warzyw i owoców wspomagają procesy oczyszczania się organizmu, działają przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo, ochronnie na serce i są wsparciem dla układu odpornościowego.
Warto zamienić jasną, oczyszczoną mąkę na pełnoziarnistą, biały ryż na brązowy, dziki, czarny lub czerwony, jeść kasze, razowe pieczywo. Co z tego będziesz miał? Mnóstwo witamin, szczególnie z grupy B, składników mineralnych takich jak magnez, cynk, żelazo oraz błonnik. Składniki te wpłyną pozytywnie na Twoją koncentrację, siły witalne, odporność, a także zgrabną sylwetkę.
Wiosna to również wyzwanie dla naszej odporności, z powodu gwałtownych zmian pogody. W końcu wszyscy znamy porzekadło „kwiecień, plecień, co przeplata, trochę zimy, trochę lata”. Dla sprawnej odporności kluczowe jest aby dieta była prawidłowo zbilansowana i dostarczała nam wszelkich witamin, składników mineralnych, błonnika, a także bakterii probiotycznych z kiszonek i fermentowanych produktów mlecznych. Niemniej ważne jest także aby suplementować witaminę D i regularnie spożywać naturalne wzmacniacze odporności takie jak imbir, kurkumę, czarnuszkę, cebulę, czosnek.