Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Wiosna w rozkwicie, a dni coraz dłuższe i pełne słońca. Właśnie trwa z całą pewnością jeden z najbardziej wyczekiwanych okresów w roku, nie tylko z powodu pięknej przyrody, ale również coraz większego wyboru wśród polskich warzyw i owoców. Przecież przełom maja i czerwca to sezon na szparagi i truskawki! Kto i dlaczego powinien po nie sięgać? Przeczytajcie niżej!
Oprócz swoich wyjątkowych walorów smakowych, posiadają cenne właściwości zdrowotne. Są moczopędne i pobudzają krążenie limfatyczne, dzięki temu świetnie redukują obrzęki, oczyszczają nerki i tkanki ze zbędnych produktów przemiany materii. To nie wszystko! Z powodu wysokiej zawartości potasu i asparaginy, szparagi obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Zielone szparagi są również cennym źródłem folianów, będących kluczową witaminą dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży. Już 100g, czyli trzy sztuki, szparagów pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na foliany, a przy tym ma niewiele kalorii, bo jedynie 20 na 100 gramów!
Jednak nie są to warzywa dla każdego! Powinny ich unikać osoby z kamicą nerek i bólami stawowymi, z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego. Oczywiście jednorazowe spożycie nie powinno stanowić problemu, nawet przy takich schorzeniach, jednak z doświadczenia w pracy z pacjentami wiem, że sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że wiele osób ma tendencję do zajadania się nimi kilka razy w tygodniu, przez cały sezon szparagowy, a to już robi różnicę 🙂
Truskawki to chyba faworyt wśród owoców dla większości z nas i bardzo dobrze! W końcu są niezwykle zdrowe, a przy tym niskokaloryczne. Nazywam je naszym polskim super food, więc jedzmy je w sezonie i mroźmy zapasy na zimę! Szklanka truskawek, czyli ok 150g, pokrywa całodobowe zapotrzebowanie na witaminę C, niezbędną dla prawidłowej pracy układu odpornościowego, a także będącą ważnym antyoksydantem chroniącym nas przed procesami starzenia i nowotworami.
Ponadto truskawki wyróżnia wysoka zawartość kwasu elagowego, antyoksydantu o silnych właściwościach przeciwnowotworowych, a także ochronnych dla serca i naczyń krwionośnych. To dzięki niemu zasłynęły tak jagody goji! Jednak to świeże rodzime truskawki oraz maliny mają najwięcej kwasu elagowego, a nie importowane z Chin i przetworzone owoce goji. Pamiętajmy o tym!
Sprawdź naszą ofertę i postaw na zdrowie – soki oczywszczające