×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

JAK W PROSTY SPOSÓB POPRAWIĆ STAN ZDROWIA NAJBLIŻSZYCH?

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), liczba seniorów w Polsce, czyli osób w wieku powyżej 60 lat stanowi ponad 22% całej ludności.

W nadchodzących latach prognozowany jest systematyczny wzrost odsetka liczby seniorów. W 2035 r. ma on wynieść 30%. Sytuacja ta wynika ze stale wydłużającego się życia społeczeństwa, które zawdzięcza się większej dbałości i dostępności do badań profilaktycznych, lepszej dostępności do leków. Jednak badania prezentowane przez GUS wykazały, że aż blisko 30% osób starszych w Polsce ocenia swoje zdrowie jako złe i bardzo złe, 43% jako takie sobie, ani dobre, ani złe, a jedyne 28% osób jako dobre i bardzo dobre.

 

Większość starszych mieszkańców Unii Europejskiej, dużo lepiej ocenia swój stan zdrowia niż Polacy.

Stale rośnie też występowanie chorób i dolegliwości przewlekłych. Tylko co 9 osoba starsza deklaruje brak takich problemów. Spośród najczęstszych chorób lub dolegliwości wymieniają:

  • nadciśnienie krwi
  • bóle stawów
  • cukrzycę
  • zawały serca
  • choroby tarczycy

 

Skutecznym sposobem poprawy stanu zdrowia oraz samopoczucia seniorów jest poprawa ich sposobu odżywiania i uzupełnienia niedoborów pokarmowych.

Wszystkie wcześniej wymienione choroby i dolegliwości, zgłaszane przez seniorów, w dużej mierze zależą od sposobu ich odżywiania. Wśród najczęstszych niedoborów u osób starszych obserwuje się niedobór witaminy D, C, A, E, witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak magnez, wapń i potas. Wynika to z jednej strony z gorszego wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, ze złych nawyków żywieniowych lub warunków socjalnych.

 

Prosty sposób na polepszenie samopoczucia

Jedną z ważniejszych rekomendacji dietetycznych w celu profilaktyki zdrowotnej m.in. takich chorób jak nadciśnienie, choroby sercowo – naczyniowe, nowotwory i cukrzyca, dla osób starszych, podobnie jak dla osób młodszych, jest zalecenie, aby spożywali minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie, z czego porcja to ok. 100-150g. Niestety większość seniorów nie zjada nawet połowy tej ilości. Liczy się nawet niewielka poprawa w tej kwestii, ponieważ już zwiększenie spożycia o jedną porcję warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko chorób sercowo – naczyniowych o 30%. Częstym ograniczeniem spełnienia tego zalecenia wśród osób starszych są problemy z gryzieniem, zła tolerancja ze strony przewodu pokarmowego w stosunku do surowych warzyw lub problem ze zjadaniem dużej objętości pokarmu na raz.

 

Jedną z doskonałych form pokonania tego ograniczenia jest możliwość spożywania warzyw i owoców w formie świeżego soku warzywno – owocowego, który jest łatwo strawny i nie wymaga gryzienia. W przypadku soków Natura Cold Press w jednej pół litrowej butelce soku zawarta jest wartość odżywcza 1,5kg warzyw i owoców, co stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety seniora w:

  • witaminę C ważną dla zachowania odporności i szczelności naczyń krwionośnych;
  • prowitaminę A ważną dla prawidłowego widzenia
  • witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu, odpowiednia podaż witamin z grupy B, w szczególności kwasu foliowego, witaminy B12 i B6 może spowolnić procesy starzenia się mózgu i związane z tym problemy z pamięcią
  • magnez, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo – naczyniowego, hormonalnego, kostnego, a także odgrywa główną rolę w prawidłowej pracy mózgu
  • potas ważny dla prawidłowej pracy układu sercowo – naczyniowego, w tym jest niezbędny w walce z nadciśnieniem

 

Co więcej?

Ponadto osoby starsze powinny dbać o prawidłowe nawodnienie, pomimo postępującego z wiekiem braku pragnienia. Odpowiednie spożycie białka, gdyż między innymi chroni ono przed spadkiem masy mięśniowej. Równie ważne jest odpowiednie spożycie węglowodanów, których źródłem powinny być pełnoziarniste kasze, razowe pieczywo, razowe makarony i warzywa, a nie nisko wartościowe białe bułki czy jasne makarony. Jeśli chodzi zaś o tłuszcze, wraz z wiekiem spada na nie zapotrzebowanie, tymczasem w diecie osób starszych, często obserwuje się jego nadmierne spożycie. Ważne jest także pochodzenie tłuszczu, powinien pochodzić on głównie z ryb oraz źródeł roślinnych takich jak olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado oraz orzechy.

 

Źródło:

www.senior.gov.pl. Informacja o sytuacji osób starszych w Polsce za rok 2016
www.stat.gov.pl
https://www.sciencedaily.com/releases/2010/10/101027155126.htm
Materiały ze szkolenia pt. Skuteczna diagnoza i interwencja dietetyczna u pacjentów po 60 roku życia – aspekty teoretyczne i praktyczne.