×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
soki-plaski-brzuch-naturacoldpress

Jak przetrwać święta z płaskim brzuchem?

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka w SGGW z tytułem magistra – inżyniera, a następnie studia podyplomowe Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku – Dietetyka w Chorobach Wewnętrznych i Metabolicznych. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

1. Przed nami okres wielkiego ucztowania. Czy istnieją sposoby, na przyspieszenie metabolizmu?

Jedną z najlepszych technik przyspieszających metabolizm jest ruch. Mam świadomość, że nie każdy ma czas na chodzenie na siłownię kilka razy w tygodniu, ale świetnym sposobem na spalenie kalorii przed świętami będą również porządki, mycie okien, bieganie po sklepach (a przynajmniej chodzenie szybkim marszem ☺). Postarajmy się również, aby nie spędzać całych świąt przy stole, np. wyciągnijmy rodzinę na spacer, pomiędzy głównym daniem, a deserem.

Natomiast z metod dietetycznych przyspieszającą metabolizm polecam przerywany post, czyli 2 dni w tygodniu o zmniejszonej kaloryczności do ok. 1000-1200 kcal, na przykład bazując na warzywnych sokach i zupach, w stosunku do pozostałych pięciu dni o kaloryczności zgodnej
z naszym zapotrzebowaniem.

 

2. Jak przygotować się do sylwestrowej imprezy, by czuć się dobrze i lekko? Co jeść przed Sylwestrem?

Często po świątecznym ucztowaniu czujemy się ociężali i opuchnięci. Dzieje się tak między innymi za sprawą dużej ilości soli, cukru i tłuszczu w zjadanych potrawach. U wielu osób powodują one zatrzymywanie wody w organizmie, objawiające się nagłym zaokrągleniem na twarzy, opuchniętym ciałem oraz wzdęciem brzucha. W celu szybkiego pozbycia się tych „optycznych kilogramów” warto 1-2 dni przed Sylwestrem zastosować dietę bogatą
w warzywa moczopędne
jak: natka pietruszki, ogórek zielony, seler naciowy i korzeniowy,
a także napary z pokrzywy. Pamiętajmy także o odpowiedniej ilości płynów! Unikać należy soli, cukru i tłustych potraw. Do warzyw i owoców powinniśmy dodawać pełnoziarniste kasze, brązowy ryż, płatki owsiane, które dzięki wysokiej zawartości błonnika, dają uczucie sytości na dłużej i pobudzą perystaltykę jelit, pozostawiając brzuch płaskim. Natomiast przed samą imprezą sylwestrową, polecam zjeść posiłek zawierający nieco większą ilość tłuszczu jak np. rosół, tłustą rybę, czy sałatkę z oliwą, jajkiem i awokado, ponieważ tłuszcz spowolni wchłanianie się alkoholu, co pozwoli organizmowi sprawnie pozbywać się jego szkodliwych metabolitów. Ponadto, warto spożyć dużą dawkę witaminy C, którą znajdziemy np. w natce pietruszki, papryce, pomarańczach i kiszonkach, gdyż jest ona niezbędnym składnikiem wspomagającym detoksykację wątroby z alkoholu.

 

3. Nowy Rok zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy wielu z nas, podejmuje próby zmienienia swoich nawyków żywieniowych na zdrowe, lepsze. Jak się za to zabrać, by wytrwać w postanowieniach?

Jeśli chodzi o noworoczne postanowienia żywieniowe, to najlepiej zrobić sobie jedno, dla nas ważne, a przede wszystkim realne do wykonania. Jeśli chcemy od Nowego Roku wprowadzić zbyt wiele zmian na raz, to niepowodzenie przy jednej z nich może nas skutecznie zniechęcić do dalszej wytrwałości. Jeśli jednak będzie to jedno postanowienie, jedna zmiana, będzie nam znacznie łatwiej wprowadzić ją w życie, a gdy już zauważymy, że nam się udało, to ze znacznie większą wiarą w siebie możemy wyznaczać kolejne cele.