Dlaczego dodaliśmy do MS. RED polskie jabłka? Odpowiadają one za jego słodki smak, ale mają więcej właściwości, niż tylko charakterystyczna słodycz. Jabłka zawierają żelazo i potas, mają też działanie moczopędne, dlatego wspierają oczyszczanie organizmu i pomagają w walce z obrzękami i zatrzymywaniem się wody w organizmie.
Limonka zawiera bioflawonoidy, które mają właściwości antyoksydacyjne. Związki te niszczą wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Z tego względu limonka polecana jest w profilaktyce przeciwnowotworowej. Zawarte w limonce bioflawonoidy chronią również przed występowaniem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Limonka korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Sok z limonki, którego znajdziecie w MS. RED rozrzedza żółć, przez co ułatwia jej przepływ. Dzięki temu poprawia pracę wątroby. Podobne właściwości ma wodą z limonką która dodatkowo odchudza.
Bazylia w soku MS. RED? Nie znalazła się tu przez przypadek! Bazylia dostarcza również naszemu organizmowi wielu witamin, np. chroniącą wzrok witaminę A, wspomagającą odporność witaminę C i dobrze działającą na kondycję włosów witaminę B5.
Zielona roślina jest także skarbnicą substancji mineralnych: magnezu, żelazu, wapnia czy potasu. Bazylia pospolita w przeszłości była stosowana przede wszystkim jako lek na problemy trawienne i bóle głowy. Bazylia w COLD PRESSie MS. RED wykazuje działanie rozkurczowe, moczopędne i przeciwwirusowe. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i regulująco pracę przewodu pokarmowego.
Truskawki, które odpowiadają za słodki smak soku MS. RED poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie – w takich przypadkach powinno się je jeść przed posiłkiem.
Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii. Ze względu na dużą zawartość witamin owoce te powinny być wybierane przez osoby cierpiące na anemię lub schorzenia związane z niedoborem witamin.
Badania wykazały, że truskawki zawdzięczają swoje właściwości przeciwnowotworowe zawdzięczają sporej ilości witaminy C i kwasu elagowego.
Kwas ten jest antyoksydantem, wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała substancjom rakotwórczym zarówno syntetycznym, jak i naturalnie występującym w żywności, przez co zapobiega przemianie nowotworowej komórek.
Truskawki w COLD PRESSie MS. RED ponadto mogą neutralizować rakotwórcze działanie nitrozoamin, które zawarte są w produktach przetworzonych termicznie.