Zdrowe odżywanie wydaje się tematem wymagającym dużego samozaparcia. Ale to nic mylnego – oto kilka prostych trików, dzięki którym Twoje ciało poczuje się zdrowsze.
Po pierwsze, zrezygnuj z beżowego. Jest świetny jeśli chodzi o odzież w Twojej szafie, ale nie pozwól by grał główną rolę na talerzu. Czy wiesz, że jest naukowy dowód na to aby jeść posiłki w kolorze tęczy? To pierwsza zasada na zdrowe odżywianie. Barwa żywności jest tworzona przez składniki odżywcze, z których każdy zawiera korzyści zdrowotne specyficzne dla tego koloru.
Żywy, zielony szpinak, jasna fuksja malin, słoneczny ananas – przeciwutleniacze, które tworzą te kolory, odgrywają ważną rolę dla naszego zdrowia. Żywność beżowa, taka jak makaron, chleb, płatki zbożowe, kurczak i przetwory spożywcze odzwierciedlają minimalne składniki odżywcze.
Matka natura dała nam wiele różnych barw, więc obudź w sobie wewnętrzne dziecko i zachwyć się jedzeniem wszystkich kolorów tęczy! 😉 Oto kilka ich właściwości:
Czerwony tworzy się dzięki silnemu przeciwutleniaczowi – likopenie, który zapobiega w powstawaniu raka i wzmacnia serce. Jest także źródłami flawonoidów, które zmniejszają stan zapalny w organizmie.
Jedz: pomidory, grejpfruty, buraki, arbuz, paprykę
Chwyć: soki Dobry Beat lub Siłę
Żółte (z odrobiną zieleni) zawierają luteinę i xeazantynę, które są niezbędnymi składnikami dla zdrowych, sokolich oczu. Pomagają w zwalczaniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Mają także dużą dawkę witaminy C!
Jedz: jarmuż, szpinak, awokado, kabeczka, kiwi, pistacje
Chwyć: soki Ogrodnik lub Wiosnę
Zieloni są barwieni przez chlorofil. Zawierają mnóstwo fitochemikaliów, w tym karotenoidy, indole i saponiny, które łączą siły, które pomagają zwalczać raka.
Jedz: szpinak, ogórek, brokuł, kapustę
Chwyć: soki Mr. Green, Zielony detox lub Spin doktor
Fiolety i błękity są barwione przez antocyjany, potężny przeciwutleniacz, który zmniejsza udar, skrzepy i choroby serca.
Jedz: Bakłażana, jagody, maliny, truskawki, winogrona
Chwyć: W wakacje, czekaj na nasz nowy, super truskawkowy sok!
Pomarańcze są zabarwione karotenoidami i zawierają jeden z najsilniejszych antyoksydantów na świecie, alfa-karoten. Wzmacniają układ odpornościowy, zdrowie oczu i skóry, a także zapobiegają powstawaniu raka.
Jedz: marchew, morele, dynie, bataty, mango
Chwyć: sok Młodość
Pomarańcze z żółtą barwą zawierają komórkę beta-cryptoxantin, chroniącą przeciwutleniacze doskonałe na poprawę widzenia, zdrowia skóry i kości. Cytrusy podczas lata działają na nas kojąco i ochłodzająco – zamiast pić słodzone napoje sięgnij po naturalne rozwiązanie – zdrowe odżywianie.
Jedz: pomarańcze, ananasy, brzoskwinie
Chwyć: sok Słodka chia
Białe kolory zawierają flawonoidy chroniące komórki, a niektóre takie jak czosnek zawierają alicynę fitochemiczną znaną ze swoich właściwości przeciwwirusowych i antybakteryjnych.
Jedz: Koper, karczochy, pory, grzyby, czosnek, cebula
Chwyć: krem z warzyw
Jakie kolory jesz najczęściej? Co zaniedbujesz? Staraj się zmieniać kolory, które jesz na co dzień, aby wprowadzić do diety jak najwięcej składników odżywczych. Kluczem do dobrego życia jest zdrowe odżywanie, poświąteczny okres to idealny czas na wdrożenie zmian.
A dla wytrwałych w czytaniu niespodzianka 🙂 ! Obecnie trwa u nas poświąteczna PROMOCJA –20% zniżkina 3 dniowy DETOX BASIC z hasłem „WRACAMDOFORMY” Kod ważny do 21 kwietnia.