×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

NIE TOLERUJESZ LAKTOZY? MAMY ROZWIĄZANIE.

W dzisiejszych czasach mamy coraz większą świadomość żywieniową i zdrowotną. W związku z tym, z różnych powodów, w tym zdrowotnych, jak np. alergie, choroby autoimmunologiczne, problemy jelitowe, a także wiele innych, coraz więcej osób szuka zamienników dla mleka odzwierzęcego. 70% z nas ma problemy z trawieniem produktów mlecznych!

Laktoza to cukier zawarty w mleku. Do jej rozkładu potrzebna jest laktaza, tzn. enzym, dzięki któremu jest ona wchłaniana w jelitach. Jeśli brakuje wytwarzanej przez organizm laktazy, po wypiciu mleka pojawiają się problemy trawienne. Nietolerancja laktozy to dolegliwość, która komplikuje codzienne życie. Na szczęście mleko krowie można w przyjemny sposób zastąpić coraz łatwiej dostępnymi na polskim rynku mlekami roślinnymi, które nie tylko stanowią substytut, ale też sa bardzo bogatym żródłem samych dobrodziejstw natury.

Mleko roślinne to wspaniały dodatek do diety dla osób w każdym wieku. Bogatą w wapń i magnez alternatywe dla krowiego mleka można dodać np. do porannych płatków, naleśników lub kawy. Zawartość wapnia w butelce mleka np. migdałowego wynosi 120mg, co stanowi 15% pokrycia dziennego zapotrzebowania na wapń. Wapń jest podstawowym materiałem budulcowym zębów i kości. Ponadto bierze on udział w prawidłowej pracy układu nerwowego, pracy mięśni, prawidłowym krzepnięciu krwi oraz pracy serca. Butelka mleka migdałowego, pokrywa też w 35% dzienne zapotrzebowanie na magnez. Magnez bierze udział w budowie białek, prawidłowej pracy układu nerwowego i mięśni, a także odgrywa ważną rolę w mineralizacji kości. Zapotrzebowanie na magnez wzrasta w stresujacych okresach życia, u osób pijących kawę, przy intensywnych ćwiczeniach fizycznych, u dzieci wraz ze wzrostem organizmu i u kobiet w ciąży.

Mleko migdałowe jest także polecane dla zachowania urody i młodego wyglądu, gdyż zawiera dużo witaminy E, która nazywana jest „witaminą młodości”. Witamina E jest silnym antyoksydantem, oczyszczającej organizm z  wolnych rodników odpowiedzialnych za wiele chorób i starzenie się organizmu. Łagodzi stany zapalne, chroni skórę przed szkodliwym odziaływaniem zanieczyszczeń środowiskowych i wspomaga jej nawilżenie, opóźniając tym samym powstawanie zmarszczek. Jedna butelka mleka (0,5l) pokrywa blisko 90% dziennego zapotrzebowania na witaminę E.

Kolejną zaletą mleka migdałowego jest zawartość białka. Jest to naturalna propozycja napoju regeneracyjnego po treningu lub dodatkowy posiłek w ciągu dnia. W razie potrzeby może stanowić bazę do bardziej kalorycznego koktajlu białkowo – węglowodanowego np. z dodatkiem banana. Białka są składnikami każdej komórki organizmu człowieka i biorą udział w większości procesów w nim zachodzących: od budowy i wzrostu organizmu, przez ekspresję genów, aż po tworzenie i funkcjonowanie układu odpornościowego.

Co ciekawe, bardzo często osoby, które są uczulone na orzechy, mogą spożywać mleko migdałowe. Migdały rzadziej uczulają niż orzechy, ponieważ w rzeczywistości pod względem botanicznym nie są one orzechami lecz pestkami. Warto jednak aby osoba uczulona na orzechy potwierdziła brak uczulenia na migdały w badaniach alergicznych.

Mleko migdałowe może stanowić składnik diety sokowej ale także wartościowe uzupełnienie codziennej diety, w cenne składniki odżywcze.

W trosce o Wasze zdrowie i w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku- pokusiliśmy się o wzbogacenie naszej oferty COLD PRESS, o nowy produkt jakim jest „Droga Mleczna” czyli najsmaczniejsze mleko migdałowe dostępne na polskim rynku ♡