Spożywamy coraz bardziej przetworzoną żywność jak biała mąka, słodycze, wędliny, napoje energetyzujące. Żyjemy w ogromnym pędzie i stresie, często nie dbając o zdrowe odżywianie, czego konsekwencją jest większa zachorowalność na choroby przewlekłe i infekcje.
Wielu z nas sięga wówczas po antybiotyki i inne leki, ponieważ „nie ma czasu na chorowanie” i odpoczynek. Dla odstresowania nagradzamy się różnego rodzaju używkami jak np. alkohol, papierosy, kawa i cukier. Następnie te wszystkie używki, leki, konserwanty z żywności, dym papierosowy i zanieczyszczenia ze środowiska traktowane są przez nasz organizm jako toksyny, więc trafiają do narządów odpowiedzialnych za ich neutralizację i wydalanie tj. do wątroby, jelit, nerek, układu limfatycznego, płuc oraz skóry.
W sytuacji, gdy ekspozycja na substancje toksyczne nie przekracza, możliwości detoksykacyjnych poszczególnych narządów – czujemy się dobrze. Jednak gdy narządy te są mocno obciążane, nadmiar substancji szkodliwych gromadzi się w tkankach, w tym włosach, skórze, tkance tłuszczowej i potrafi latami pozostawać w organizmie. Substancje te są źródłem wolnych rodników, to one przyspieszają nasze starzenie się i osłabiają nasz układ odpornościowy. Konsekwencją tego może być przewlekłe zmęczenie, zmarszczki, trądzik, bóle stawów, cellulit, słabsza odporność, pogorszenie wzroku, a także choroby przewlekłe takie jak miażdżyca, nowotwory, choroba Alzheimera i wiele innych.
Dlatego jedna osoba latami prowadzi niezdrowy tryb życia i nie narzeka na złe samopoczucie, a inna stara się dbać o siebie, a mimo to zapada na ciężką chorobę.
Warto wiedzieć, że zawsze można wspomóc możliwości detoksykacyjne swojego organizmu dzięki odpowiedniemu odżywianiu i dostarczeniu do organizmu szczególnie istotnych składników. Dlatego warto sięgnąć po detoks sokowy, gdyż większość z tych substancji znajdziemy w świecie roślin, głównie w warzywach i owocach. Nic więc dziwnego, że dieta warzywna lub dieta sokowa polecana jest jako forma detoksu organizmu.
Warzywa i owoce, czy zrobione z nich soki nie oczyszczają organizmu bezpośrednio. Mówiąc, że sok oczyszcza organizm w rzeczywistości chodzi o substancje odżywcze zawarte w warzywach i owocach wspomagające zdolności detoksykacyjne narządów za detoks odpowiedzialnych. Efekt – mniejsza kumulacja substancji toksycznych w naszym organizmie, a co za tym idzie lepszy stan zdrowia i samopoczucia.
Antyoksydanty
Antyoksydanty to szeroka grupa związków chemicznych, cześć z nich wytwarzana jest przez nasz organizm, są nimi określone enzymy, a część musimy dostarczać wraz z pożywieniem są nimi m.in. witaminy, prekursory witamin, składniki mineralne, bioflawonoidy, np. β karoten, rutyna, antocyjany, kapsaicyna, kurkumina, witamina C, E, A, selen, cynk. Są one cząsteczkami, które neutralizują wiele toksyn, usprawniając tym samym procesy detoksykacyjne. Z uwagi, iż za produkcję enzymów detoksykacyjnych odpowiedzialne są nasze geny, niektóre osoby mają ograniczoną zdolność skutecznej neutralizacji toksyn, co znacząco podnosi ryzyko wystąpienia różnych chorób powodowanych przez substancje toksyczne. Dlatego też spożywanie antyoksydantów w diecie i utrzymywanie ich prawidłowego poziomu w organizmie zwiększa efektywność procesów detoksykacji i ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia.
Warto przybliżyć kilka składników o udokumentowanej roli dla procesów detoksykacji:
Błonnik wiąże w jelitach toksyny produkowane przez grzyby i bakterie jelitowe oraz powstałe w wyniku trawienia substancje takie jak amoniak, aminy i związki fenolowe oraz metale ciężkie i ułatwia ich sprawne wydalanie z organizmu poprzez jelita. Na przykład poziom azotynów w organizmie oraz metali ciężkich skutecznie obniża błonnik rozpuszczalny (pektyny) znajdujący się w jabłkach, cytrusach i gruszkach.
Wiele warzyw i ziół ma właściwości moczopędne np. natka, seler, ogórek, imbir, pokrzywa. Wzmagając filtrację nerek usprawniają eliminację toksycznych produktów przemiany materii oraz redukują obrzęki wodne wynikające z nadmiernego spożycia soli, cukru lub zaburzeń hormonalnych. Należy przy tym również pamiętać o odpowiednim uzupełnianiu płynów wodą i naparami ziołowymi. Z uwagi na pobudzanie nerek do pracy, diety sokowe lub diety warzywne, oparte na dużej ilości moczopędnych i zielonych warzyw, nie są polecane dla osób z niewydolnością nerek.
Układ limfatyczny pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Transportuje składniki odżywcze, jest miejscem powstawania i dojrzewania komórek układu odpornościowego, ale także oczyszcza krew z substancji toksycznych i drobnoustrojów, transportując je do wątroby i nerek skąd są wydalane. Prawidłowe krążenie limfy — płynu w układzie limfatycznym jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego układu i efektywnego zbierania substancji toksycznych z całego organizmu. Słaby przepływ limfy prowadzi m.in. do takich dolegliwości jak bóle stawów, problemy skórne, cellulit, obrzęki limfatyczne i większej podatności na infekcje. Pozytywny wpływ na krążenie limfatyczne wywiera aktywność fizyczna, gdyż dzięki pracy mięśni szkieletowych pobudzany jest przepływ limfy. Ponadto ważne jest prawidłowe nawodnienie oraz obecność związków bioaktywnych z żywności stymulujących przepływ limfy jak np. kumaryn z selera wywołujących skurcz naczyń limfatycznych, oraz ogórka, natki, imbiru.
Nawiązując do powyższych informacji oraz zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dla zachowania zdrowia podstawą naszej diety powinny być warzywa i powinniśmy spożywać ich minimum 500g, z dodatkiem owoców, a w przypadku osób w grupie ryzyka nawet więcej. Mimo to statyczny Polak zjada tylko połowę ich rekomendowanej ilości. Dlatego też w przypadku trudności w zastosowaniu się do rekomendacji WHO, dobrym rozwiązaniem na dostarczenie dużej porcji warzyw i owoców, w stosunkowo małej objętości, są świeże, niepasteryzowane soki. Najlepsze efekty dla zdrowia i usprawnienia procesów detoksykacji przyniesie regularne ich spożywanie jako dodatku do urozmaiconej, ubogiej w przetworzoną żywność diety.
Warto zastosować od jednego do kilku dni diety sokowej. Kaloryczność diety sokowej lub diety warzywnej to średnio 1200-1300kcal, przy czym przeciętne zapotrzebowanie energetyczne dorosłego człowieka to ok 2000kcal. Istnieje coraz więcej badań naukowych nt. korzystnego dla zdrowia wpływu redukcji kalorii w diecie. Między innymi obniżeniu ulega stres oksydacyjny, zwiększa się naprawa komórek, zmniejsza produkcja prozapalnych cytokin. W efekcie w badaniach odnotowano zmniejszenie ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego, niektórych nowotworów oraz cukrzycy.
Oczywiście dieta oparta wyłącznie na sokach nie pokrywa zapotrzebowania na inne cenne składniki odżywcze jak białka, węglowodany złożone i tłuszcze, stąd nie może ona trwać zbyt długo i nie mogą stosować jej osoby intensywnie uprawiające sport, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci, osoby chore na cukrzycę, z niewydolnością nerek i rekonwalescenci wymagający zwiększonej podaży białka. W przypadku wątpliwości co do występowania przeciwwskazań zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Zachęcamy również do kontaktu z naszą dietetyczką pod adresem: monika@naturacoldpress.pl
Źrodła: