×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

SKÓRKA JEST SPOKO

Pomimo stale rosnącej świadomości żywieniowej, obieranie warzyw i owoców jest dalej powszechną tendencją. Dzieje się tak z różnych względów: skórka jest trudna do pogryzienia, ma niezadowalający smak lub po prostu nawyk jej eliminowania ukorzenił się w nas na stałe już we wczesnych latach.  Rodzice często pozbywają się jej w obawie, że ich dziecko się nimi zakrztusi lub że zawiera ona szkodliwe substancje obecne w pestycydach.

Czy skórki trzeba się wystrzegać?

Nie trzeba. Często to właśnie ona mieści w sobie najcenniejsze dla zdrowia substancje odżywcze i minerały. Dla przykładu: po obraniu obecny w jabłku błonnik ulega zniszczeniu w prawie 50%. Podobnie jest z witaminą C, której owoc bez skórki ma nawet 25% mniej. Istotny będzie również fakt, że to właśnie nieobrane jabłko zawiera najwięcej substancji antynowotworowych.

Podobnie jest z marchewkami, które w niezmienionej formie mają najwięcej beta karotenu, działającego przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także z ogórkami, których skórka obfituje w błonnik, analogicznie jak w przypadku jabłka.

Problem zaczyna się jednak gdy sięgamy po warzywa i owoce z upraw nieekologicznych, masowych i dostępnych w supermarketach. Trwałość tych produktów zabezpieczana jest pestycydami – substancjami ochronnymi i przeciwgrzybicznymi. Są one przeważnie syntetyczne i choć nie szkodzą naszemu zdrowiu bezpośrednio, to ich nadmierne spożywanie może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zaburzenia układu hormonalnego czy odpornościowego, a także wywołując nowotwory.

Jak ustrzec się przed tymi skutkami?

Rozwiązanie jest banalnie proste – warzywa i owoce muszą być bardzo dokładnie myte przed spożyciem. Odpowiednia higiena uchroni nas przed wpływem pestycydów nawet o połowę, dzięki czemu wyraźnie zminimalizujemy ryzyko ich szkodliwego działania.

 

Charakterystyczną cechą soków cold press jest ich skład – do butelek trafiają warzywa i owoce w niezmienionej formie. Oprócz dokładnego mycia nie ingerujemy w ich strukturę, dzięki czemu możemy zachować wszystkie cenne składniki obecne w skórce. Soki tłoczone na zimno to gwarancja wszystkiego, co w owocach i warzywach najlepsze.