W ciągu mijającego roku obserwowaliśmy całą gamę trendów związanych z jedzeniem i piciem, które odzwierciedlają zmieniające się podejście zarówno do zdrowia, środowiska, jak i całego społeczeństwa.
Zaobserwowaliśmy boom na rodzinne brunche, buddha bowle i szał na wegańskie zamienniki mięsa. Co czeka na nas w 2020 roku? Jeszcze więcej wariacji na temat wegańskiej i wegetariańskiej kuchni, nacisk na spożywanie lokalnych produktów i zupełnie nowe podejście do napojów bezalkoholowych. Zebraliśmy wszystkie fakty i przygotowaliśmy Wam 6 trendów kulinarnych, które z pewnością pojawią się w nadchodzącym roku:
To system praktyk i zasad etycznego rolnictwa, które wspierają środowisko naturalne poprzez zwiększenie różnorodności biologicznej i wzbogacenie gleby. Ta alternatywa wobec rolnictwa przemysłowego, pełnego pestycydów i nawozów sztucznych, powstała dzięki społecznemu zaangażowaniu w ekologię. Rolnictwo regeneracyjne to termin, o którym głośno zrobiło się już
w 2019 roku, ale ze względu na jego pozytywne działanie na ekosystem, jeszcze nie raz o nim usłyszymy!
Sojowe parówki odchodzą do lamusa! Teraz na talerzach będą królować inne substytuty mięsa, np. egzotyczny chlebowiec lub kotlety przygotowane na bazie białka grochu. Nowe startupy zajmujące się produkcją wegańskich zamienników mięsa, dokonały niemożliwego: wegańskie burgery zjemy już niemal w każdej sieciówce z fast foodami! A to dopiero początek, więc warto obserwować ten trend!
Happy hours z prosecco lub piwem? Nic z tych rzeczy! Rynek napojów bezalkoholowych cały czas się rozwija i zgodnie z prognozami na 2020 rok, w knajpach będą królować zdrowe soki, infused water
i żywa herbata, czyli kombucha. Warto tu zwrócić uwagę na fakt, że rozwijać się będzie także przemysł bezmlecznego „nabiału”, czyli wegańskich zamienników mleka tradycyjnego. Będziemy wyciskać nie tylko soję, migdały i owies, ale i nasiona konopi!
W końcu restauratorzy zrozumieli, że dzieci to mali ludzie i nie muszą zawsze mieć ochoty na panierowanego kurczaka z frytkami. Dlatego w 2020 roku spodziewajcie się nowości w dziecięcych menu w Waszych ulubionych knajpach! Mini burgery, makaron z dyni czy nawet sushi. Dzieci będą jadły to, co dorośli!
A dokładniej kannabidiol, czyli organiczny związek chemiczny zawarty w konopiach siewnych, pozbawiony działania psychoaktywnego. W 2020 roku, ze względu na właściwości antyoksydacyjne, znajdziemy go nie tylko w zdrowych koktajlach, ale i burgerach, przekąskach i batonach energetycznych!
To jeden z naszych ulubionych trendów! Pod wpływem nacisków ekologów i konsumentów, sprzedawcy i producenci przestaną marnować żywność, która nie spełnia wyśrubowanych wymogów wizualnych. Owoce i warzywa mają być zdrowe i smaczne, a nie nienaturalnie piękne! Takie podejście jest przyjazne dla środowiska i zwraca uwagę na problem marnowania jedzenia.