×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

DIETA PLANETARNA. Zacznij od swojego talerza!

10 miliardów ludzi – według szacunków ONZ, do tej liczby wzrośnie światowa populacja już w 2050 roku! Zważywszy na postępującą degradację środowiska naturalnego, spowodowanego wycinką lasów i przemysłową hodowlą zwierząt, wyżywienie ludzkości może nie być możliwe. Jednak jest na to sposób!

Raport Fundacji EAT – uratuj planetę i swoje zdrowie

37 specjalistów z 16 krajów wzięło udział w opracowaniu raportu, w którym przedstawili założenia nowej diety, dzięki której wykarmienie populacji świata będzie możliwe. Jednak potrzebne są zmiany. – Ludzkość stanowi obecnie zagrożenie dla stabilności planety – to słowa profesora Johana Rockströma ze Stockholm Resilience Center, jednego z twórców raportu. I wydaje się, że to one najlepiej zwracają uwagę na fakt, że to nieodpowiedzialne działania człowieka doprowadziły do katastrofy ekologicznej, z jaką zmaga się obecnie świat.

Pola uprawne zajmują już 40% wszystkich gruntów, a produkcja żywności powoduje do 30% globalnej emisji gazów cieplarnianych i 70% zużycia wody pitnej. Wyprodukowanie 1 kg wołowiny pochłania średnio 4500 litrów wody! Jak w coraz mniej sprzyjających warunkach klimatycznych wykarmić rosnącą populację? Naukowcy mają na to metodę. Niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych, które będą przyjazne środowisku, ale i pomogą nam się zmierzyć z chorobami cywilizacyjnymi, jak nowotwory, choroby serca, czy nadwaga.

Założenia diety planetarnej

Dieta planetarna zakłada dużą różnorodność produktów pochodzenia roślinnego i jest uboga w pokarmy odzwierzęce, oczyszczone ziarna zbóż, cukier i tłuszcze nasycone. Głównym źródłem białka w diecie planetarnej, mają być rośliny, nie mięso. Tak samo jeśli chodzi o tłuszcze, powinny one pochodzić z roślinnych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Należy także ograniczyć lub zupełnie wyeliminować z jadłospisu nabiał. Najmniej w naszej diecie planetarnej powinno być mięsa, np. w przypadku wołowiny, nie powinniśmy jeść jej więcej, niż 75g tygodniowo, a drobiu nie więcej niż 200g. Po co powinniśmy sięgać częściej? Po orzechy, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż, owoce i warzywa – z tym, że w codziennym menu warzyw powinno być dwa razy więcej niż owoców.