×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

INNOWACYJNA METODA HPP – nowoczesny sposób na zatrzymanie tego, co w naturze najlepsze!

Czym jest technologia HPP czyli nauka w służbie natury

Jako firma stawiamy na naturalne i proste rozwiązania. Nie poprawiamy natury i do soków nie dodajemy cukru, ulepszaczy, konserwantów i całej tej “chemii”. Zdecydowanie wybieramy fizykę! W naszej pracy wspieramy się najnowocześniejszymi osiągnięciami techniki, tak by tworzyć produkty zdrowe i w 100% naturalne.

Historia paskalizacji

Jak to się zaczęło? Pierwsze próby utrwalania żywności za pomocą ciśnieniowania, czyli paskalizacji, miały miejsce już w 1899 roku, kiedy to przeprowadzono udaną próbę inaktywacji bakterii w mleku. Już wtedy zauważono, że nie wpływa ona na smak pożywienia i stanowi realną alternatywę wobec pasteryzacji.

Badania nad metodą utrwalania żywności HPP na wysoką skalę prowadzili w XX wieku Japończycy
i to właśnie w Japonii w latach 90. pojawiły się pierwsze produkty, których przydatność do spożycia została wydłużona za sprawą paskalizacji.

Wysokie ciśnienie vs pasteryzacja

Nasze soki przygotowujemy metodą cold press, co znaczy, że są tłoczone na zimno. Pokrótce: owoce i warzywa zostają  pocięte nienagrzewającym się ostrzem, a następnie wyciskane za pomocą prasy hydraulicznej. Cały proces przebiega w niskiej temperaturze – tylko wtedy mamy gwarancję, że do butelek trafia wartościowy, pełen witamin, sok!

Zależało nam, by dobro z naszych soków było dostępne na wyciągnięcie ręki dla wszystkich, którzy wybierają produkt zdrowy, świeży i naturalny. Dlatego stworzyliśmy naszą drugą markę Soki Słońce, której produkty znajdziecie już teraz na półkach hipermarketów w całej Polsce. Szukaliśmy wtedy naturalnej metody, dzięki której będziemy mogli wydłużyć okres przydatności naszych soków do spożycia. Dodatek konserwantów
i pasteryzacja nie wchodziły w grę. W wyniku pasteryzacji, która przebiega w wysokiej temperaturze, soki tracą właściwości odżywcze.

W końcu znaleźliśmy idealną technologię! HPP, bo o niej mowa, to innowacyjna metoda utrwalania żywności za pomocą wysokiego ciśnienia. Na czym polega? Gotowy tłoczony sok przelewamy do butelek, które następnie są umieszczone w wypełnionej wodą komorze, gdzie oddziaływuje na nie ciśnienie o mocy 6000 atmosfer – to 6x więcej niż na dnie Rowu Mariańskiego!

Dzięki paskalizacji zyskujemy wydłużony termin przydatności do spożycia, zachowane zostają wartości odżywcze i świeżość. A co najważniejsze, eliminujemy patogeny, przy zachowaniu całości właściwości smakowych!

Tłoczone soki HPP – wybór świadomych konsumentów

Współczesne społeczeństwo, świadome tego, jak wielkie znaczenia dla jakości życia i zdrowia, ma dieta, decyduje się na produkty naturalne, często lokalne, o prostym i dobrym składzie.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, stworzyliśmy markę, która dostarcza na rynek gamę zdrowych, naturalnych produktów, które realnie wpływają na poprawę samopoczucia, sylwetki i zdrowia. Przeprowadzenie nawet trzydniowego detoksu naszymi sokami COLD PRESS doda energii, oczyści organizm i pomoże wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe na stałe!