Co znaczy metoda COLD PRESS? To po prostu “tłoczenie na zimno” – tak właśnie powstają nasze soki! To nowoczesna technologia, która powstała w USA. To właśnie tam zaczęto tłoczyć warzywa i owoce podczas produkcji soków. Szybko okazało się, że metoda COLD PRESS jest dużo bardziej przyjazna witaminom i substancjom odżywczym, niż tradycyjne sokowirówki.
Tradycyjne metody wyciskania soku z owoców i warzyw, nie mają po drodze
z witaminami. A to ze względu na ciepło, które wytwarza się podczas całego procesu. Tradycyjne sokowirówki wyciskają wysoko natleniony sok o zmniejszonej zawartości składników odżywczych.
Zupełnie inaczej wygląda proces tłoczenia. Metoda COLD PRESS wykorzystuje działanie prasy hydraulicznej, która z wielką mocą miażdży surowe owoce
i warzywa, które wcześniej zostały rozdrobnione nienagrzewającym się ostrzem.
Tak powstaje w 100% naturalny, klarowny sok COLD PRESS, bez dodatku cukru, ulepszaczy i bez pasteryzacji. To bardzo ważne! Soki pasteryzowane tracą swoje wartości odżywcze.
Dzięki metodzie COLD PRESS tworzymy soki o wielkiej zdrowotnej mocy. Przyswajalność witamin i substancji odżywczych z soków COLD PRESS jest bardzo wysoka i wyjątkowo szybka. Już w ciągu 15 minut po wypiciu soku COLD PRESS organizm zaczyna przyswajać witaminy – warto zaznaczyć, że trawienie całych owoców i warzyw trwa nawet 3 godziny.