Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
W czasach kiedy każdy stara się częstotliwość wyjść do sklepu ograniczyć do minimum, a jednocześnie chcemy zadbać aby nasza dieta każdego dnia była zdrowa, warto poznać kilka sprawdzonych trików jak należy przechowywać warzywa i owoce aby była jak najdłużej świeże i smaczne.
To chyba jedno z najbardziej wrażliwych podczas przechowywania warzyw. Szybko więdnie i wydawałoby się, że trudno kupić jej na zapas. A jednak to możliwe. Są na to dwa sprawdzone sposoby, dzięki którym przechowasz sałatę nawet do 10 dni. Im świeższą sałatę kupimy, tym dłużej ją przechowamy.
Sposób 1) umyj sałatę zimną wodą, następnie osusz np. czystym ręcznikiem. Następnie włóż do szklanego naczynia z przykryciem i wstaw do lodówki. Korzystaj kiedy tylko potrzebujesz.
Sposób 2) Umytą i osuszoną sałatę zawiń w wilgotny ręcznik papierowy i włóż do szuflady na warzywa w lodówce. Pamiętaj aby co dzień zwilżać delikatnie ręcznik, dzięki temu sałata utrzyma dłużej swoją jędrność i soczystość.
Kupuj zielone, przynajmniej tę kiść, która ma poleżeć dłużej. Jeśli nie chcesz aby szybko dojrzały trzymaj je z dala od jabłek. W ich towarzystwie banany dojrzewają błyskawicznie.
Przechowuj ją w lodówce. Zupełnie odwrotnie jak pomidory, te przechowuj na wierzchu, gdyż przechowywane w lodówce stracą smak i soczystość.
Kupuj w doniczkach i regularnie je podlewaj. W wielu szkółkach ogrodniczych możesz kupić gotowe sadzonki i przesadzić do większej doniczki, którą możesz trzymać na balkonie, ogródku lub kuchennym blacie, ciesząc się ich aromatem i smakiem kiedy tylko zechcesz.
Oczywiście zalecamy zawsze jedzenie (i picie roślin na surowo), ale tu najlepiej sprawdza się przetwarzanie. Ugotuj zupę i zawekuj, rozdrobnij i zamroź albo ukiś. Mrożone produkty zachowują blisko 90% swojej wartości odżywczej w porównaniu do produktów świeżych. Szczególnie jeśli kupimy i zamrozimy je w sezonie, kiedy są najmniej nawożone, mają najwięcej witamin i są najbardziej smaczne. Dodatkowo świetną opcją na przedłużenie trwałości i nadanie warzywu dodatkowych wartości jest kiszenie. Możemy kisić niemal wszystko i wystarczy nam do tego woda, czosnek, sól i kilka przypraw.