×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Lato na talerzu i… w warzywniaku! TOP 3 rośliny, które teraz są najlepsze! Poleca nasza dietetyk!

Monika to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Wreszcie upragnione lato! Może nie każdy lubi upały, ale z pewnością wszyscy czekamy na lipcowe warzywa i owoce. 3 najważniejsze produkty z warzywniaka, których nie możesz przegapić w nadchodzącym miesiącu? Borówki amerykańskie, maliny i bób. Już spieszę wyjaśnić dlaczego! Sprawdźcie!

Borówki Amerykańskie czyli smacznie i zdrowo

To owoce, które swój fioletowy kolor zawdzięczają obecności antocyjanów, tych samych barwników, co winogrona i czerwone wino. Antocyjany to silne przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, powstające w naszym organizmie w wyniku nadmiernych stresów, zanieczyszczeń środowiska, ekspozycji na dym papierosowy, chronią nas przed rozwojem komórek nowotworowych, chorób układu krążenia oraz zbyt szybkim starzeniem się komórek. Ponadto regularne spożywanie borówek zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń widzenia takich jak zwyrodnienie plamki żółtej i zaćma.

Maliny – zastępstwo dla ukochanych truskawek

Pod wieloma względami maliny są podobne w swoich właściwościach do truskawek. Pisząc o truskawkach wspominałam Wam o wysokiej zawartości kwasu elagowego, który posiada silne właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Maliny również mogą się nim poszczycić. Ponadto posiadają wysoką zawartość błonnika. Szklanka malin (200g) pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik, którego prawidłowa podaż w diecie poprawia perystaltykę jelit, zapobiega i leczy zaparcia oraz daje poczucie sytości na dłużej. Błonnik jest również pożywką dla korzystnych probiotycznych bakterii jelitowych, których prawidłowa ilość i duża różnorodność wzmacnia nasz układ odpornościowy. Mówiąc o układzie odpornościowym, warto zaznaczyć, że maliny posiadają dużo witaminy C oraz działają rozgrzewająco i napotnie. Szklanka malin pokrywa całodobowe zapotrzebowanie na witaminę C. Dlatego maliny i przetwory z malin od pokoleń cenione są w walce z przeziębieniami. Poza tymi wspaniałymi właściwościami maliny mają również niski indeks glikemiczny i mało kalorii, więc z powodzeniem mogą znaleźć się w diecie osób na diecie odchudzającej, z insulinoopornością i cukrzycą.

Bób czyli coś dla Twojego brzucha

Bób należy do warzyw strączkowych, które charakteryzuje wysoka zawartość białka, błonnika, a także licznych składników mineralnych i witamin. Bób przy niewątpliwie wysokiej zawartości składników odżywczych i prozdrowotnych cechuje niska kaloryczność. Szklanka bobu (150g) to jedynie 100kcal, które jednocześnie pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na żelazo, którego prawidłowa podaż w diecie zmniejsza uczucie zmęczenia oraz uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny. Ponadto szklanka bobu pokrywa 2/3 dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, kluczowy dla prawidłowego przebiegu ciąży, a także dla prawidłowego metabolizmu homocysteiny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych, nowotworów i innych chorób o podłożu zapalnym. Kolejnym składnikiem, w który obfituje bób jest cynk. Szklanka bobu pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania na cynk.  Odpowiednia podaż cynku w diecie wspomaga płodność , reguluje pracę układu odpornościowego,  uczestniczy w procesach oczyszczania się organizmu, pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę. Osoby na diecie wegetariańskiej z uwagi na częsty niedobór żelaza i cynku szczególnie powinny zwrócić  uwagę na odpowiednią podaż warzyw strączkowych w diecie. Bobu powinny jednak unikać osoby z dną moczanową (podagrą) z uwagi na wysoką zawartość puryn w bobie oraz osoby chorujące na cukrzycę, gdyż gotowany bób cechuje wysoki indeks glikemiczny. Warto jednak pamiętać, że odpowiednie połączenie bobu np. z surowymi warzywami w sałatce, spowolni wchłanianie się glukozy do krwi, dzięki czemu w niedużych ilościach może być on spożywany również przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą.

A jeśli potrzebujesz kompleksowego oczyszczenia organizmu sprawdź nasze soki oczywszczające!