Picie wody jest niezwykle ważne, dlatego często o tym przypominamy. Jeśli jednak ciężko Ci zmusić się do wypicia kolejnej szklanki, ponieważ wolisz coś “ze smakiem”, to ten tekst jest właśnie dla Ciebie!
To świetne rozwiązanie – prócz większej ilości wody w codziennej diecie, będziesz również otrzymywać część witamin i przeciwutleniaczy z owoców, które wykorzystasz. Teraz możesz przygotować własną „wodę witaminową” – bez sztucznych dodatków, ulepszaczy, czy dodanego cukru. Więcej wody w menu to przyspieszony metabolizm, więcej energii dla twoich mięśni, lepsza praca mózgu i układu pokarmowego. Oprócz tego, infusion water jest po prostu smaczna i sami przyznacie – wygląda niezwykle instagram friendly!
Ale zacznijmy od początku. Jest kilka zasad! Przede wszystkim do przygotowania swojej infusion water używaj wody zimnej lub w temperaturze pokojowej Gorąca woda powoduje rozpad cennych enzymów z roślin. Świeżo przygotowaną wodę odstaw na 2-4h do lodówki. Pamiętaj, że skórka z cytrusów w wodzie po kilku godzinach będzie gorzka. Jeśli wolisz, możesz wykorzystać mrożone owoce lub wodę gazowaną – po prostu musi Ci smakować! A jak witaminową wodę przygotowujemy my? Poznajcie nasze sposoby!
1/3 szklanki około 6-8 grubych plastrów ogórka
1/5 szklanki świeżych liści mięty
garść borówek
1 litr wody
1/3 szklanki kostek arbuza bez pestek
4-6 liści bazylii
1 litr wody
6-8 jeżyn
3-4 plasterki pomarańczy ze skórką
4-5 plasterków imbiru obranych
1 litr
Owoce i zioła umieść na spodzie szklanego pojemnika, zalej wodą i lekko ugnieć. Odstaw do lodówki na kilka godzin i ciesz się właściwościami wody i smakiem z owoców, zawsze kiedy masz na to ochotę! Smacznego!