Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
🍏 Na czym najbardziej zależało Ci komponując Jesienną Dietę Sokową powered by Purella? Co było najważniejsze?
Podczas komponowania diety jesiennej kierowałam się 3 najważniejszymi kryteriami. Po pierwsze, z uwagi na to, że jesień jest okresem kiedy łatwiej łapiemy infekcje, wybierałam soki będące największym wsparciem dla naszego układu odpornościowego. Dodatkowo wzbogaciłam je o superfoods. To sprawia, że soki te są bogate w kluczowe o tej porze roku składniki, m.in. w witaminę C, rutynę, witaminę A i żelazo. Drugim kryterium doboru soków, w diecie jesiennej jest obecność przeciwzapalnych i rozgrzewających składników, takich jak kurkuma, imbir i cynamon. Po trzecie, zależało mi na jak największym udziale sezonowych warzyw i owoców, ponieważ te zawierają najwięcej smaku i witamin.
🍏 Superfoods – jakie znajdziemy w Twojej kuchni?
W mojej kuchni niemal zawsze na podorędziu znajdziesz takie superfoods jak świeży imbir, czosnek, cebulę, czarnuszkę i miód. Poza tym, każda pora roku ma do zaoferowania wiele sezonowych superfoods, i tak np. teraz regularnie sięgam po nasze rodzime świeże maliny i jeżyny, które bogate są w kwas elagowy, o silnych właściwościach przeciwstarzeniowych, przeciwnowotworowych i ochronnych dla układu krwionośnego.
🍏 Jesień na talerzu – co powinno trafić do naszego menu na stałe właśnie teraz?
Jesień to sezon na fioletowe owoce i warzywa, których często brakuje w naszej codziennej diecie, a są źródłem związków o potężnej mocy – antocyjanów. Antocyjany to rodzaj antyoksydantów, zmniejszają ryzyko występowania chorób sercowo – naczyniowych, które w naszym kraju stanowią przyczynę połowy wszystkich zgonów. Dlatego warto wprowadzić je do swojej diety, a doskonałym ich źródłem są bakłażany, czerwona kapusta, ciemne winogrona, fioletowe śliwki, jeżyny, czarny bez, żurawina i borówki.
🍏 Czy masz jakąś sekretną domową miksturę na przeziębienie? Zdradzisz nam?
Tak, mikstura ta jest bardzo skuteczna, szczególnie jeśli zastosujemy ją już na samym początku infekcji.
Potrzebujemy:
– 20ml echinacei (jeżówki purpurowej), w postaci kropli, do kupienia w aptekach i sklepach zielarskich
– łyżka miodu lipowego/spadziowego lub gryczanego
– starty korzeń imbiru (ok. 3 cm)
– sok wyciśnięty z całej cytryny
– trochę wody letniej (nie gorącej) aby łatwiej było wymieszać składniki
– ¼ łyżeczki kurkumy (albo kawałek startego korzenia kurkumy)
🍏 Wiemy, że jest jedzenie, które wzmacnia odporność, a czy jest coś, czego powinniśmy się wystrzegać w naszej kuchni, co może ją osłabić?
Według badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, naszą odporność bardzo osłabiają produkty bogate w cukry rafinowane. Okazuje się, że spożycie 35g cukru rafinowanego (zawartość cukru w puszce popularnego napoju gazowanego) zmniejsza skuteczność naszego układu odpornościowego, w walce z patogenami takimi jak wirusy i bakterie, aż o 50%. Drugi składnik diety, który w nadmiarze osłabia odporność to sól, a to przez hamowanie funkcji granulocytów – komórek układu odpornościowego. Według Światowej Organizacji Zdrowia przeciętna osoba dorosła powinna spożywać maksymalnie 5g soli dziennie (ok 1 łyżeczka).