×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

3 przepisy na jesień z… kakao i superfoods! ZDROWY comfort food!

Balans. Zawsze powtarzamy, że to słowo klucz! Dlatego nasze diety i detoksy stworzyliśmy tak, aby były świetnym startem z zdrową codzienność, kiedy chcesz zmienić np. sposób odżywiania, najlepiej na taki, w którym panuje równowaga!

Jesień i lockdown znowu sprawiają, że częściej zostajemy w domu, np. z książką na kanapie albo ulubionym serialem, a wtedy mamy ochotę na coś dla ciała i ducha, czyli comfort food. Tylko nie taki, przez który złapiemy dodatkowy balast. Co więc robić? Nie musimy zawsze sobie czegoś odmawiać, po prostu… zróbmy to zdrowo i naturalnie. Czyli tak, jak wszyscy lubimy najbardziej.

Dlatego dziś podsyłamy Wam trzy mocno kakaowe przepisy na zdrowe pyszności z wykorzystaniem produktów od Purella! Smacznego!

Kakaowe muffinki z masłem orzechowym

Składniki:
– 2 duże dojrzałe banany (lub 3 mniejsze)
– 2 jajka
– 4 łyżki masła orzechowego
– 4 łyżki cukru kokosowego
– 1 łyżka miodu
– 200g jogurtu naturalnego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli himalajskiej
– 5 łyżek mąki kokosowej
– 2 łyżki surowego kakao
– 4 łyżki mąki
– garść morwy
– polewa: 3 łyżki podgrzanego masła orzechowegoGarść kruszonego kakao

Przygotowanie:
Banany rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wymieszaj z cukrem i miodem, dodaj masło orzechowe i jogurt, mieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach. Do masy dodaj mąkę kokosową i pszenną oraz sól himalajską i proszek do pieczenia i banany. Masę wymieszaj. Dorzuć morwę i kakao, ponownie wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffinki, piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polej podgrzanym masłem orzechowym i udekoruj kruszonym kakao.

 

Kakaowe awokado

Składniki:
– ½ awokado
– 1 banan
– 200ml wody lub mleka roślinnego
– 1 łyżka surowego kakao

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj, w razie potrzeby dodaj więcej wody. Przed podaniem koktajl posyp kruszonym kakao.

 

Kakaowa owsianka

Składniki:
– 4 łyżki płatków owsianych
– 150ml mleka roślinnego
– 1 łyżka sproszkowanego kakao PURELLA
– 1 łyżka surowego kruszonego kakao PURELLA
– duża szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka lucumy PURELLA
– 1 łyżka morwy PURELLA
– 1 łyżka pestek granatu
– świeża mięta
– 1 łyżka orzechów laskowych

Przygotowanie:
Płatki zalej mlekiem, dodaj kakao, cynamon, lucumę gotuj na niewielkim ogniu około 15 minut. Przełóż do miseczek, dodaj kruszone kakao, granat, morwę miętę oraz posiekane grubo orzechy.