×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
sok-sila-naturacoldpress

Sezonowe rośliny jesienią – czyli czego nie może zabraknąć na Twoim talerzu. Podpowiada nasza DIETETYK!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Jesień to pora roku, która zachwyca nas kolorami zmieniającej się przyrody, nie tylko wśród drzew ale także wśród warzyw i owoców. To właśnie te barwy mają ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Szeroki wybór zielonych warzyw liściastych, kapusty od białej po czerwoną, różnokolorowe dynie, warzywa korzeniowe i cebulowe, a także kilka smakowitych owoców takich jak śliwki, gruszki, winogrona i jabłka. Jesień to także ważny moment aby jeszcze doładować nasze witaminowe akumulatory aby nie dać się jesienno – zimowym infekcjom. Dzisiejszy artykuł o tym, które warzywa i owoce szczególnie polecam i dlaczego.

Bakłażan, czerwona kapusta, śliwki i fioletowe winogrona

Wiesz co je łączy? Ten intensywnie fioletowy kolor, który zawdzięczają antocyjanom. To grupa związków będących antyoksydantami, o szczególnie silnych właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwstarzeniowych i chroniących układ sercowo naczyniowy. Jednak to nie wszystko. Każda z tych roślin ma swoje wyjątkowe właściwości. Bakłażan, oprócz wysokiej zawartości błonnika, w swojej skórce zawiera substancję o nazwie nasunina (to również jeden z rodzajów antocyjanin), która zabezpiecza komórki ludzkiego mózgu przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, chroniąc przed przedwczesną utratą pamięci i demencją związaną z wiekiem. Czerwona kapusta bogata jest w wapń, ważny dla utrzymania prawidłowej gęstości kości. Śliwki dzięki zawartym w nich pektynom, regulują trawienie i przeciwdziałają zaparciom. Zaś czerwone winogrona, a konkretnie ich skórka, obfituje w resweratrol. To substancja hamująca procesy starzenia się skóry oraz wykazująca właściwości przeciwmiażdżycowe.

Dynia

Ten intensywnie żółty, aż po pomarańczowy kolor, oznacza, że dynia jest doskonałym źródłem β- karotenu, z którego powstaje w naszym organizmie witamina A. Witamina ta jest bardzo ważna w kontekście ochrony przed infekcjami, gdyż łagodzi procesy zapalne. Prawidłowa podaż witaminy A w diecie, jest również nieodzowna dla prawidłowego procesu widzenia po zmierzchu. Ponadto zawarta w dyni, a szczególnie w jej pestkach, kukurbityna działa silnie

przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Mówiąc o pestkach dyni nie można zapomnieć, że są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł cynku, który bierze udział w prawidłowej pracy układu odpornościowego oraz rozrodczego.

Cykoria, endywia

Cykoria choć ma lekko gorzki smak warto ją za to polubić. Okazuje się, że dzięki temu działa żółciotwórczo, wspomagając pracę wątroby i poprawiając trawienie. Ponadto jest niedocenionym źródłem wapnia. 2 małe cykorie (ok200g) mają niemal tyle samo wapnia co 200ml mleka krowiego, co stanowi ok 200mg wapnia, czyli ćwierć dziennego zapotrzebowania na wapń.