fbpx
×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Najzdrowsze przepisy na święta od naszej Dietetyk! Sprawdź!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Pieczeń babci, makowiec, sałatka jarzynowa, ciasto cioci… Uff! Na samą myśl robi się ciężko! Natura na ratunek! Poprosiliśmy naszą niezastąpioną dietetyk Monikę Wodyczko, aby podzieliła się z nami swoimi sprawdzonymi, zdrowymi przepisami na święta!

Wychodząc naprzeciw wszystkim tym, którzy chcą jeść w święta zdrowo, a jednocześnie jeść pysznie oraz tym, którzy z różnych powodów nie jedzą glutenu, jaj lub mleka, proponuję przepis na pyszny sernik z nerkowców i pasztet z soczewicy. Wesołych Świąt życzy dietetyk Monika Wodyczko.

Orzechowy vege sernik

Składniki na kruchy spód:
½ szklanki daktyli,
1 szklanka orzechów np. migdałów lub włoskich.

Składniki na wegańską masę „serową”:
2 ½ szklanki nerkowców
⅓ szklanki wody,
Sok wyciśnięty z połowy cytryny,
⅓ szklanki miodu lub innego słodziwa bp. Syropu z agawy
½ szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
szczypta soli

Przygotowanie kruchego spodu:

Daktyle należy namoczyć przynajmniej przez 30 minut. Następnie zmiksować je z orzechami. Otrzymaną masą wylepić dno formy np. tortownicy o średnicy ok. 18cm. Następnie na przygotowany tak spód wylać masę „serową”. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Po tym czasie przechowywać w lodówce. Przed podaniem ciasto posypać kakao.

Przygotowanie masy „serowej”:

Nerkowce należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do blendera kielichowego wsypać namoczone nerkowce, dodać wodę, rozpuszczony olej kokosowy i miksować do uzyskania jednolitej, kremowej masy, bez pozostawiania grudek. Następnie dodać miód lub inne słodziwo, sok z cytryny, sól i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować. Ilość soku z cytryny można dostosować, w zależności od preferencji.

Pasztet z soczewicy

Składniki:
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy (około 200 g suchej soczewicy),
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około 100 g suchej kaszy),
100 ml oleju,
2 cebule,
4 łyżki sosu sojowego,
2 liście laurowe,
2 ziarna ziela angielskiego,
łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki cząbru,
1/4 łyżeczki lubczyku
szczypta gałki muszkatołowej,
sól i czarny pieprz,
kilka łyżek oleju do smażenia cebuli.

Przygotowanie:
Cebulę drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Smażyć na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć liść laurowy oraz ziele i wyrzucić. Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym i resztą ziół. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę. W razie potrzeby doprawić do smaku solą lub większą ilością sosu sojowego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Masę przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 40 minut, aż się zeschnie z wierzchu, ale nie przypali. Następnie wystudzić przez noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy.