fbpx
×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Zadbaj o zdrowe nawyki żywieniowe w 2021. Podpowiada nasza DIETETYK!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Wreszcie upragniony Nowy Rok! Po tym jak 2020 dał większości z nas w kość, z nadzieją wypatrujemy pozytywnych zmian. W kontekście zdrowia bywało różnie… Statystyczny Polak przybrał 2 kilogramy niechcianego balastu, zwiększyła się także konsumpcja alkoholu i słodyczy – to pewnie przez te wieczory z serialami i przekąskami na kanapie. Powiedzmy sobie szczerze, wszystko to nie wpływa dobrze na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Czas to zmienić!

Jak zadbać o zdrowe nawyki, od czego zacząć i jak to usystematyzować? Poniżej 5 najważniejszych zasad, które Ci w tym pomogą!

1. Komponując posiłki staraj się, aby połowę Twojego talerza stanowiły warzywa lub owoce.

Zawierają one mnóstwo witamin i błonnika, dzięki czemu pozostawiają uczucie sytości na dłużej, a przy tym mają bardzo mało kalorii. W ciągu dnia zjadaj minimum 500g warzyw. To wcale nie tak wiele, jak się może wydawać, a dla zdrowia jest to krok milowy.

 

2. Dobrze zaplanowane zakupy to połowa sukcesu.

W końcu jesz to, co masz w domu. Planując zakupy wzoruj się strukturą piramidy żywienia. W zależności czy jesz wszystko, czy jesteś wegetarianinem, wybierz adekwatną dla siebie piramidę żywienia. Dla przykładu, postępując wg. klasycznej piramidy żywienia IŻŻ, w Twoim koszyku powinno być najwięcej warzyw i owoców. Wybieraj wszystkie dostępne kolory warzyw i owoców, ponieważ każdy kolor kryje w sobie inne cenne antyoksydanty. Następnie w kolejności malejącej wkładaj do koszyka: pełnoziarniste zboża jak np. kasze, makarony razowe, ryż brązowy, płatki owsiane; niesłodzone produkty mleczne np. naturalny jogurt, kefir, sery lub ich wegetariańskie odpowiedniki, najlepiej wzbogacone w wapń np. mleko roślinne, tofu; następnie ryby, mięso, jaja i warzywa strączkowe, a na koniec zdrowe tłuszcze np. orzechy, oliwa. Unikaj wysoko przetworzonych produktów, jak np. ciastka, batony, wędliny z czerwonego mięsa, z substancjami konserwującymi, słonych przekąsek typu chipsy, paluszki. Zamiast tego wybierz np. gorzką czekoladę, upiecz w kilkanaście minut własne ciastka owsiane. Mając tak skomponowany koszyk zakupowy, bez kłopotu zadbasz o zdrowe posiłki w domu.

3. Nie bój się mrozić i wekować żywność.


Kiedy nie masz czasu na codzienne gotowanie, przygotuj więcej jedzenia, aby część zamrozić lub zamknąć na gorąco w słoiki. Zapewnisz sobie w ten sposób zdrowe posiłki, nawet w te dni, kiedy nie masz czasu nic przyrządzić i dodatkowo unikniesz marnowania żywności.

4. Czytaj składy produktów.

Składniki uszeregowane są w kolejności malejącej. Zatem jeśli zobaczysz cukier lub sól na pierwszym miejscu listy składników, lepiej unikaj takiego produktu. Zrezygnuj z produktów, w których składzie użyto utwardzonych lub częściowo utwardzonych tłuszczów, syntetycznych barwników, a także substancji konserwujących (choć są wyjątki jak np. naturalna substancja konserwująca: lizozym z jaj).  Jeśli jeszcze nie czujesz się na tym polu zbyt pewnie, możesz skorzystać z gotowych aplikacji na telefon, które zwrócą Ci uwagę na te mniej zdrowie dodatki do żywności.

 

5. Zadbaj o prawidłowe nawodnienie organizmu.

Dzięki temu zadbasz o jego prawidłowy metabolizm. Dobre nawodnienie organizmu m. in. usprawnia jego oczyszczanie, odżywienie, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, koncentrację, witalność, wygląd skóry, włosów i paznokci, układ krążenia w tym ciśnienie krwi. Zapotrzebowanie na płyny zależy od masy ciała, temperatury naszego ciała i otoczenia w jakim przebywamy, aktywności fizycznej, wieku i stanu fizjologicznego np. ciąży i karmienia.  Dla uproszczenia, w przypadku osób dorosłych,  przyjmuje się, że na każdy kilogram masy ciała, należy wypijać 30 ml płynów na dobę. Tyle potrzebujemy przebywając w pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze, bez wzmożonej aktywności fizycznej, nie będąc w ciąży ani nie karmiąc piersią. W sytuacji gdy mamy dużo ruchu, przebywamy w wysokiej lub bardzo niskiej temperaturze, mamy gorączkę itd. zapotrzebowanie na płyny rośnie. Co i jak pijemy też ma znaczenie. Najlepiej przyswajamy wodę, większość naparów ziołowych, soki warzywne, pijąc je często, ale w małych porcjach.

PS Więcej zdrowych nawyków? Dołączcie do naszej akcji, którą prowadzimy z przyjaciółmi z Nice To Fit You – kliknij! Pomożemy!