×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Co i dlaczego powinniśmy jeść latem? Podpowiada dietetyk!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Latem, szczególnie w upalne dni, zwiększa się nasze zapotrzebowanie nie tylko na płyny, ale także na konkretne składniki mineralne, takie jak sód, potas, magnez i wapń. Im więcej się pocimy, tym więcej tracimy właśnie tych pierwiastków. Szczególnie narażone, na ich duże straty są osoby aktywne fizycznie, dzieci, osoby starsze – ponieważ mają małe łaknienie na płyny i pokarmy, ale także wszyscy Ci, którzy lubią wylegiwać się godzinami na słońcu.

W naszej codziennej diecie rzadko brakuje sodu, w końcu zwykle musimy uważać, aby nie spożywać go w nadmiarze. Sód to główny składnik soli, którą dodajemy prawie do wszystkiego, a także naturalny składnik wielu produktów żywnościowych. W diecie pełnej produktów mlecznych, wapnia też nam nie zabraknie. Co jeśli nasze menu jest roślinne? Wapń znajdziemy także w świecie roślin. Doskonałym roślinnym źródłem wapnia są: tofu, tempeh, sezam, mak, migdały, morele suszone, figi suszone, kapusta, cykoria, jarmuż, natka pietruszki i seler naciowy. Znacznie częściej, w naszej diecie brakuje potasu i magnezu. W szczególności jeśli zjadamy za mało warzyw i pełnoziarnistych zbóż. Co wtedy?

Dlaczego odpowiednie spożycie potasu i magnezu jest tak ważne?

Potas uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi, a jego niedobory mogą sprzyjać nadciśnieniu. Ponadto zapewnia prawidłową gospodarkę wodno – elektrolitową. Niskie spożycie potasu, może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, kamicy nerek oraz udaru i zawału. U osób ze zdrowymi nerkami, ewentualne nadmierne spożycie potasu wraz z dietą zostanie wydalone wraz z moczem, jednak nadmierne spożycie potasu z suplementów diety, może już doprowadzić do niekorzystnych efektów zdrowotnych. Jak zwykle to co naturalne okazuje się bardziej bezpieczne. Z kolei magnez obok potasu, jest najważniejszym składnikiem mineralnym wewnątrz komórek, który aktywuje w naszych organizmach ponad 300 enzymów. Podobnie jak potas reguluje ciśnienie krwi, ale także uczestniczy w procesach termoregulacji (dzięki, której nasz organizm oddaje nadmiar ciepła i się nie przegrzewa), bierze udział w budowie białek, prawidłowej gospodarce mineralnej kości, a także prawidłowych skurczach mięśni, w tym mięśnia sercowego. Niedoboru magnezu najczęściej objawiają się zmęczeniem, sennością, kurczami mięśni, a czasem nawet depresją. Szacuje się, że w Polsce ponad 90% mężczyzn oraz blisko 70% kobiet spożywa zbyt małą ilość magnezu. Dodatkowo przewlekły stres, duże spożycie kofeiny, intensywna aktywność fizyczna powodują szybsze jego zużycie.

Czego nie powinno zabraknąć w naszej letniej diecie, aby zapewnić sobie odpowiednią ilość potasu i magnezu?

Zadbajmy o to, aby nasza dieta obfitowała w warzywa i owoce, ponieważ są one najbogatszym źródłem potasu, a w szczególności: pomidory i ich przetwory, suszone owoce, natka pietruszki, szpinak, jarmuż, bób, fasola, botwinka, warzywa strączkowe, banany, ananas, kiwi, soki owocowe i warzywne. Jeśli zaś chodzi o magnez, to najlepszymi jego źródłami są: gryka, quinoa, warzywa strączkowe, pestki dyni, słonecznika, sezam, siemię lniane, chia, zielone warzywa liściaste tj. jarmuż, natka pietruszki, szpinak, rukola. W naszej nowej kuracji – Letnim Poście Sokowym, znajdziecie mnóstwo roślin, które są bogactwem magnezu i potasu – KLIK.