×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Pożegnaj uczucie zmęczenia, czyli jak jeść, aby mieć więcej energii? Podpowiada dietetyk!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Przyczyn chronicznego uczucia zmęczenia może być wiele, dlatego najpierw należy znaleźć jego przyczynę. Z jednej strony przy takich iście hiszpańskich upałach, już chyba nikogo nie dziwi, że mieszkańcy południowych krajów potrzebują sjesty.  Wysokie temperatury nie są komfortowe dla naszego organizmu, nawet niewielkie odwodnienie może powodować dużą senność, bóle głowy i problemy z koncentracją. Dlatego latem powinniśmy wypijać nawet 1,5 do 2x więcej płynów (oczywiście jeśli mamy wydolne nerki)! Pamiętając przy tym, aby pić często, małymi porcjami, po ok 100-150ml. Najlepiej nawadnia  woda, woda z cytryną, woda kokosowa, sok z brzozy bez dodatku cukru i soki warzywne. Najgorzej? Słodkie napoje i napoje kofeinowe.

Jedz i naładuj się energią

Jeśli już zadbaliśmy o prawidłowe nawodnienie, a zmęczenie nadal się utrzymuje, warto przyjrzeć się naszej diecie. Wszystko ma znaczenie, począwszy od ilości i częstotliwości  jedzenia, przez jego jakość i skład. Na poziom odczuwanej energii ma oczywiście wpływ ile jej zjadamy, tzn. czy nasza dieta ma dostatecznie dużo kalorii względem naszego zapotrzebowania? Jeżeli jemy za mało i dochodzi do niedoborów na poziomie energetycznym, to najprawdopodobniej również możemy nie dostarczać odpowiednich ilości witamin, składników mineralnych, białka, węglowodanów itd., w takiej sytuacji możemy również odczuwać zmęczenie. Zmęczeniem często manifestują się niedobory magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Warto zadbać o zwiększoną ich podaż w diecie, gdyż czerpiąc je z produktów żywnościowych nie ma ryzyka przedawkowania. Bogatym ich źródłem są zielone warzywa liściaste, mięso, ryby, orzechy, warzywa strączkowe, amarantus, quinoa. Przed podjęciem decyzji o ewentualnej suplementacji najlepiej najpierw skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

To co jesz, ma znaczenie

Po drugie zwróćmy uwagę na rozkład i jakość węglowodanów w diecie. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym m.in. cukier, biały makaron, biały ryż, jasne pieczywo dają nam energię na krótko, po czym szybko pojawia się senność i łaknienie na kolejny posiłek lub coś słodkiego. Dla stabilnego poczucia energii, a także zdrowia i zgrabnej sylwetki, warto sięgać po produkty z niskim indeksie glikemicznym, takie jak pełnoziarniste makarony, ryż brązowy, razowe pieczywo i łączyć je z produktami bogatymi w białko oraz tłuszcze. Częstotliwość spożywania węglowodanów też ma znaczenie. Zwykle jeśli w pierwszej połowie dnia brakuje w naszej diecie pełnoziarnistych produktów zbożowych, to naturalnie spada nam poziom cukru we krwi, co za tym idzie pojawia się znużenie i łaknienie na coś słodkiego. Ponadto przy takim złym zbilansowaniu diety w ciągu dnia, potem trudno się oprzeć potrzebie zjedzenia dużej porcji makaronu lub innych wysokowęglowodanowych produktów na noc.

Po trzecie dbajmy o codzienną aktywność fizyczną, która pobudza krążenie, zapewnia lepsze dotlenienie organizmu i podnosi poziom endorfin – „hormonów szczęścia”. To ważne czynniki dla dobrej witalności.

Pamiętaj również, że czasem przewlekłe zmęczenie może być objawem choroby, dlatego nie bagatelizuj swojego złego samopoczucia i skonsultuj z się z lekarzem.