×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Post przerywany – dietetyk obala mity i tłumaczy fakty!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Post przerywany, popularnie nazywany z angielskiego intermittent fasting lub IF, to metoda odżywiania się określająca pory jedzenia i poszczenia, którą można zaadaptować do różnych rodzajów diet. Metoda ta ma wielu zwolenników i stosowana jest również przez dietetyków.

Do najbardziej powszechnych form przerywanego postu zaliczamy:

1. Całkowity post w określonych dniach tygodnia. Spożywamy wyłącznie wodę i napary ziołowe.

2. Ograniczamy spożywane kalorie w wybrane dni tygodnia, np. dwa dni spożywamy od 45% nawet do 25% całkowitego zapotrzebowania na kalorie, zaś w pozostałych dniach spożywamy ilość kalorii odpowiadającą całkowitemu zapotrzebowaniu energetycznemu.

3. Post nocny, trwa zwykle między 12-16h, kiedy nie spożywamy nic, tylko ewentualnie nawadniamy się, zaś jemy jedynie w pozostałych 8-12 godzinach.

Odnośnie intermittent fasting pojawiło się wiele badań, według których IF może przynieść różnorodne korzyści dla zdrowia. Wśród najbardziej obiecujących należy wymienić:

  • redukcję wagi u osób z nadwagą i otyłością
  •  obniżanie poziomu glukozy i insuliny we krwi, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i wspomaga leczenie insulinooporności
  • regulację poziomu cholesterolu we krwi
  • obniżenie markerów stanu zapalnego w organizmie
  • poprawę nastroju, poprawę witalności, a także zmniejszenie napięcia i złości
  • aktywację białek sirtuinowych, które mają wpływ na długość naszego życia i stan zdrowia

Powyższe argumenty mogą być dla wielu osób wystarczającą zachętą aby spróbować postu przerywanego… i słusznie. Czy jednak dla każdego jest on korzystny? Może się on nie sprawdzić w przypadku osób bardzo aktywnych fizycznie, o bardzo wysokim zapotrzebowaniu kalorycznym. Dlaczego? Z czysto praktycznych powodów. Może bowiem być trudno spożyć kilka tysięcy kalorii, w trakcie 8 godzin i jednocześnie trenować bez pełnego żołądka. Post przerywany nie będzie wskazany dla osób z nieuregulowaną hipoglikemią reaktywną lub cukrzycą, które doświadczają silnych spadków poziomu cukru, gdy wiele godzin nie jedzą. Postu nie powinny stosować również osoby o słabej silnej woli, które podjadają w trakcie postu, a potem przejadają się gdy jest pora jedzenia.

Jeśli uznasz, że post przerywany jest dla Ciebie, pamiętaj o kilku ważnych zasadach.

  1. Sprawdź, która forma poszczenia będzie dla Ciebie najprzyjemniejsza. Post nie powinien generować napięcia i zdenerwowania. Jeśli źle się czujesz nie jedząc całkowicie, nawet 12h możesz spróbować drugiego sposobu, czyli ograniczania kalorii np. pijąc warzywno – owocowe soki lub spożywając zupy i sałatki.
  2. Jeśli jesteś kobietą, to z uwagi na swój wrażliwszy od męskiego, układ hormonalny unikaj całkowitych postów przekraczających 12-14h. W przypadku postu nocnego, wystarczy, że zastosujesz 12 godzinny post. Możesz stosować również ograniczenie kalorii wg. drugiego sposobu.
  3. W przypadku wyboru postów nocnych, staraj się większość kalorii spożywać w pierwszej połowie dnia. Lepiej zjadać wcześniej śniadanie i wcześniejszą kolację, niż jeść śniadanie o 12:00 i kończyć kolacją o 22:00. Wynika to z pracy układu trawiennego i procesów detoksykacji organizmu, które odbywają się głównie w godzinach nocnych, a także z naszej aktywności, która jest zwykle większa w ciągu dnia, wtedy też potrzebujemy więcej energii.

    Dowiedz się więcej o poście sokowym klikając TUTAJ.