Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Jestem osobą, która zawsze miała dwie lewe ręce jeśli chodzi o uprawę roślin. Nawet kaktus nie przetrwa. Jednocześnie od dłuższego czasu marzyłam o własnych, ekologicznych, ziołach i warzywach, które miałabym, zawsze świeże pod ręką. Tym bardziej teraz, w czasach, kiedy jak większość osób, wyjścia do sklepów, ograniczam do bezwzględnego minimum. Stało się, uprawa ziół, okazała się niezwykle prosta, przyjemna i satysfakcjonująca.
O metodach siewu nie będę się dłużej rozwodzić, bo nie jestem jeszcze specjalistą w tym zakresie i jest bardzo dużo fachowych porad w Internecie i szkółkach ogrodniczych, do których kieruję. Wybór ziół warto dostosować do swoich potrzeb, preferencji smakowych, a także warto wziąć pod uwagę ich właściwości, gdyż zioła nie tylko są świetnym dodatkiem smakowym do potraw, ale także wykazują szereg prozdrowotnych funkcji: np. wspomagają trawienie, oczyszczanie organizmu, działają przeciwbakteryjnie, są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Ze swojej strony, jako dietetyka, polecam trzy zioła, które są zarówno proste w uprawie jak i niezwykle zdrowe.
Nać pietruszki jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C uprawianym w Polsce. 1 pęczek (ok 50g) pokrywa 100% dziennego zapotrzebowanie na tę witaminę, a także jest świetnym źródłem żelaza i kwasu foliowego. To sprawia, że polecana jest przy profilaktyce i leczeniu anemii, a także wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest również moczopędna, więc sprawdza się u osób ze skłonnością do zatrzymywania wody w organizmie i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Ponadto niweluje zapach czosnku i nieprzyjemny oddech. Najwięcej witamin zachowuje zaraz po zerwaniu, więc warto mieć ją w doniczce. Natka pietruszki jest doskonała do zup, sałatek, na kanapki, w formie pesto do makaronu, do ryb, mięsa, do koktajli i soków. Zalecany czas siewu to listopad i grudzień oraz marzec i pierwsza połowa kwietnia. Teraz, w maju najlepiej skorzystać z gotowej sadzonki.
Szczypiorek podobnie jak cebula jest bogaty w allicynę, to substancja wykazująca właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Szczypior to również nieodzowne zioło, dla każdego kto chce zadbać o swój wzrok, zapobiegać rozwojowi zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej, gdyż jest ono bogatym źródłem zeaksantyny i luteiny. Zaś obecne w szczypiorku związki siarki wykazują właściwości przeciwnowotworowe.
Szczypiorek ma szereg właściwości takich jak cebula. Jednak po cebuli wiele osób ma uporczywe wzdęcia, z powodu zawartych w niej fruktooligosacharydów. Szczypiorek jest ubogi w te związki i dzięki temu jest zwykle dobrze tolerowany przez przewód pokarmowy. Możliwości zastosowania nieograniczone, świetnie komponuje się z jajecznicą, z pomidorem, twarogiem, jako dodatek do sałatek, do zup. Najlepszy czas siewu to marzec, kwiecień oraz lipiec i sierpień. Jeśli chodzi o sadzenie dymki do donic, to można to robić cały rok.
Podstawową jego rolą jest wspomaganie trawienia i łagodzenie wzdęć. Ponadto zawiera wiele przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo, przeciwnowotworowo. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, więc nieodzowny jest w kuchni każdego kto cierpi z powodu chronicznych bólów np. stawowych oraz łagodzi migreny. W kuchni idealny do ziemniaków , sałatek, zup, past, kanapek, dipów i do ryb. Najlepszy czas na sianie koperku jest od połowy kwietnia do połowy sierpnia albo w drugiej połowie października, aż do grudnia. Dzięki temu można cieszyć się własną uprawą niemal cały rok.
Nadmiar każdego z tych ziół można i warto mrozić.