Nasze ciała składają się głównie z wody, przeciętnie w 60%. Prawidłowy stosunek pomiędzy wodą a elektrolitami w naszym ciele determinuje funkcjonowanie naszych wszystkich organów i układów, dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości płynów.
Eliminuje toksyczne produkty przemiany materii wraz z moczem, utrzymuje odpowiednią temperaturę ciała, reguluje ciśnienie krwi, a także ma wpływ na prawidłowy przebieg trawienia.
Regularne niedostarczanie odpowiedniej ilości i rodzaju płynów do organizmu może prowadzić do tzw. przewlekłego odwonienia, które nie powoduje co prawda niebezpiecznych skutków dla życia – tak jak nagłe odwodnienie, ale odbija się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Przyjmując dostatecznie dużo wody, unikniemy takich schorzeń jak np. suchość skóry, śluzówek a w związku z tym większego ryzyka zakażeń, kamicy nerek, zaparć i zaburzeń ze strony układu krążenia np. nadciśnienia.
Zapotrzebowanie organizmu na płyny jest bardzo indywidualne i zależy od naszej masy ciała, kaloryczności i składu naszej diety, temperatury ciała oraz otoczenia i aktywności fizycznej. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość spożywanej wody powinna wynosić 30ml/kg masy ciała/dzień. Czyli np. osoba ważąca 60kg powinna wypijać 1,8l płynów.
W przypadku osób otyłych wyliczona tą metodą wartość może być nieco przeszacowana. Jednak podczas upałów lub przy aktywności fizycznej ilość wypijanych płynów powinna być większa. Warto też wiedzieć, że dieta bogata w białko działa moczopędnie, a więc utrata wody jest większa i również wzrasta zapotrzebowanie na płyny.
Ilość płynów należy rozłożyć równomiernie w ciągu całego dnia, nie należy wypijać dużych ilości płynów jednorazowo, gdyż w ciągu 10 minut nasz organizm przyswaja średnio 100ml płynów.
Woda dostarczana do naszego organizmu każdego dnia pochodzi przede wszystkim z wypijanych płynów i zjadanych pokarmów. Na to, jak dobrze nawadnia dany rodzaj płynu wpływa jego osmolalność, która zależy od ilości zawartych w napoju węglowodanów, jonów sodu, potasu, magnezu i chlorków.
Pod względem osmolalności płyny dzielimy na hipotoniczne, izotoniczne i hipertoniczne.
Pamiętajmy, że podczas diet sokowych, soki traktujemy jako pokarmy. Pełne witamin, składników mineralnych i węglowodanów, które są napojami hipertonicznymi, dlatego ważne, aby oprócz nich spożywać 30ml płynów hipo – i izotonicznych na każdy nasz kilogram masy ciała, na dzień.
Źródło: