×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
etykiety produktowe

NIE DAJ NABIĆ SIĘ W BUTELKĘ! CZYTAJ ETYKIETY PRODUKTOWE

Nadeszło upragnione lato, to idealna pora na spędzanie czasu na świeżym powietrzu. To też czas, który sprzyja większej aktywności sportowej. Musimy zatem pamiętać o prawidłowym nawodnieniu, ponieważ w upalne dni nasze ciała tracą dużo wody. W tym samym czasie w sklepach pełno zimnych, orzeźwiających napojów. Kto by się nie skusił?! Uważaj! Najpierw przeczytaj etykietę!

Nie każdy napój nawadnia, i nie każdy jest korzystny dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia. Na co powinniśmy zwracać uwagę? Czego unikać? Co wybierać? Przyjrzyjmy się co możemy znaleźć w typowych orzeźwiających napojach, po które chętnie sięgamy latem.

Składniki na etykietach produktowych

  •  Po pierwsze składniki na etykiecie produktu są wymieniane według kolejności od tego którego jest najwięcej w produkcie. Zatem jeśli zobaczysz napój w którym pierwszym lub drugim składnikiem jest cukier, trzymaj się od tego produktu z daleka. Będzie to napój odwadniający i bogaty w tzw. puste kalorie.
  •  Pamiętaj, że cukier nie jedno ma imię. (Sprawdź bajkę o dwóch cukrach) W składnikach napojów bardzo często występuje on pod postacią tańszego syropu glukozowo- fruktozowego, lub syropu fruktozowego, który szybciej otłuszcza nasze narządy wewnętrzne i uważany jest za główną przyczynę otyłości mieszkańców USA.
  •  Jeśli szukasz orzeźwiającej zimnej herbaty, najlepiej przeczytaj w liście składników, ile jest herbaty w herbacie ;). Może się okazać, że ekstrakt z herbaty będzie stanowił mniej niż 0,5% całego napoju, a zapłacisz za wodę z cukrem! Warto zrobić prawdziwą zieloną herbatę, dodać kilka kostek lodu, plastry cytryny, świeżą miętę i dla osłody odrobinę miodu lub ksylitolu.Zdrowy, orzeźwiający napój gotowy w 5 minut.
  •  Informacja, że napój jest „o smaku” np. grapefruita oznacza, że produkt ten nie ma ani odrobiny grapefruita czy innego naturalnego owocu. Smak uzyskany jest poprzez odpowiednią kompozycję regulatorów kwasowości, cukru lub słodzików, aromatów i syntetycznych barwników.
  •  Skoro mowa o syntetycznych barwnikach, przyjrzeliśmy się składowi zielonkawo niebieskich napojów. W składzie, błękit brylantowy FCF. U niektórych osób zwiększa ryzyko wystąpienia objawów alergicznych i astmy. Może wywoływać niekorzystne objawy ze strony przewodu pokarmowego oraz nadpobudliwość u dzieci. Butelka obok, zawiera barwnik: karmel amoniakalno – siarczynowy. Może powodować rozwolnienie, podnosić ciśnienie krwi, przypuszcza się, że może być rakotwórczy.
  •  Konserwanty, jedne z najczęściej podejrzewanych o szkodliwy wpływ na zdrowie to benzoesan sodu, który w połączeniu z witaminą C, często dodawaną do napojów może przekształcać się w rakotwórczy benzen.
  •  Soki otrzymywane z zagęszczonych soków. Na szczęście regulacje prawne nie pozwalają dodawać do soków barwników, konserwantów i aromatów. Jednakże warto wiedzieć, że soki otrzymywane z zagęszczonych soków lub soki nie z koncentratów, często nazywane sokami świeżymi mogą być poddawane pasteryzacji, czyli obróbce w wysokiej temperaturze, dzięki czemu zachowują długi termin przydatności do spożycia. W wyniku tego procesu tracą większość cennych witamin, które następnie producenci starają się uzupełnić dodatkiem syntetycznych witamin. Sprawdzaj na etykiecie czy sok jest pasteryzowany. O wiele bardziej wartościowy będzie sok niepasteryzowany.

Etykiety i nieporzebadane dodatki produktowe

Warto nadmienić, że każdy składnik dodawany do żywności jest objęty regulacjami prawnymi i w określonych dawkach nie powinien być szkodliwy dla zdrowia. Jednak większość zatwierdzonych dodatków badana była kilkadziesiąt lat temu, w między czasie poprawiła się dostępność do nowoczesnych metod badawczych. Aktualnie wiele dotychczas dozwolonych składników zostaje poddanych weryfikacji, po której niekiedy obniżeniu ulegają dopuszczalne dawki dzienne, a niektóre składniki zostają usunięte z listy dozwolonych dodatków.

Polecamy świeżo wyciskane soki, a szczególnie nasze soki cold press  wyciskane na zimno. Dzięki temu zachowują pełną wartość odżywczą do 5 dni z dniem wyciśnięcia. Zgodnie z prawem nie zawierają żadnych dodatków żywnościowych, a jednocześnie uzupełniają cenne, naturalnie występujące witaminy, składniki mineralne i dobrze nawodniają organizm. Sprawdź TUTAJ!