×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
pasteryzowane

CZY PASTERYZOWANE SOKI SĄ DOBRE?

Zaganiani, ciągle w pośpiechu, często nie mamy czasu na zjedzenie rekomendowanych 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia. Łatwiej jest sięgnąć po szklankę soku, która zaspokoi nasze zapotrzebowanie na jedną z zalecanych porcji. Jest to prosta i szybka metoda na dostarczenie cennych witamin i składników mineralnych do naszego organizmu. Warto jednak wiedzieć, co jest dla nas najlepsze, dlatego zapoznajmy się dziś z tematem pasteryzowania soków.

CAŁA PRAWDA O PASTERYZOWANYCH SOKACH

Oferta na rynku jest ogromna. Nie bez znaczenia jest jaki sok wybierzemy. Czytajmy etykiety, ponieważ łatwo jest pomylić się i zamiast soku, kupić pełne barwników, aromatów i konserwantów napoje, których opakowania do złudzenia przypominają soki. Według ustawodawstwa polskiego do soków nie można dodawać konserwantów, barwników, aromatów, ani cukru. Dlatego też najczęściej stosowaną metodą konserwacji soków jest pasteryzacja. Pasteryzacja to proces konserwacji żywności wynaleziony przez Ludwika Pasteura. Soki pasteryzowane, to soki poddane temperaturze od 72 ˚C – 100˚C, przez określony czas, w celu zabicia obecnych w soku mikroorganizmów. Zniszczenie bakterii zabezpiecza produkt przed psuciem, dzięki czemu może on być przechowywany przez dłuższy okres czasu na półce, najczęściej od jednego do kilku miesięcy, nie narażając tym samym sklepów na straty finansowe. Jednakże proces pasteryzacji oprócz bakterii, niszczy także wiele wartościowych dla zdrowia witamin i antyoksydantów, czyli dokładnie to na czym w soku najbardziej nam zależy i jest najważniejsze dla zdrowia. Niektóre witaminy, jak np. witamina C mogą ulec zniszczeniu pod wpływem pasteryzacji nawet do 90% w stosunku do soku świeżo wyciśniętego.  Cóż więc pozostaje w takim soku? Trochę błonnika, cukier z owoców, część witamin i woda. Niektórzy producenci dodają jeszcze syntetyczne witaminy.

PASTERYZOWANE SOKI VS ŚWIEŻE SOKI

Alternatywą jest świeży, niepasteryzowany sok, wyciskany metodą Cold Press (tłoczony na zimno), utrzymuje swoją pełną wartość odżywczą do 5 dni (z dniem wyciśnięcia). Czy to możliwie, że nie psuje się po jednym dniu i nie ma żadnych konserwujących dodatków? Tak, to możliwe! Świeży, niepasteryzowany sok zachowuje swoją świeżość i wartość za sprawą tłoczenia warzyw i owoców na zimno (cold press). Powolna praca prasy hydraulicznej pozwala zachować niską temperaturę  przez cały proces tłoczenia soku. To kluczowe, gdyż w niskiej temperaturze witaminy i enzymy ulegają zachowaniu niemal w 100%, jednocześnie nie pozwalając na namnażanie się bakterii inicjujących proces psucia. Ważne jest także ograniczenie dostępu powietrza do soku, dzięki nalaniu go niemal pod sam korek butelki. Kolejnym ważnym czynnikiem pozwalającym sokom utrzymać swoją wartość odżywczą jest ich przechowywane podczas transportu w chłodzie i w ciemnych kartonach, chroniąc przed przyspieszającym proces psucia i niszczenia wartości odżywczych światłem.

Pasteryzowane soki nie są niebezpieczne i są znacznie zdrowsze niż słodzone, konserwowane napoje (nie soki). Jednak picie soków wyciskanych na zimno, metodą Cold Press nie tylko jest bezpieczne ale przede wszystkim daje zastrzyk cennych witamin i składników mineralnych, które wykazują silne właściwości przeciwstarzeniowe, wzmacniające naszą odporność i przeciwnowotworowe. Właśnie z uwagi na te właściwości rekomenduje się nam spożywanie 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Sprawdź naszą ofertę tutaj: KLIK