W ostatnim czasie wiele się mówi o antyoksydantach zwanych inaczej przeciwutleniaczami. Że powinniśmy je jeść, bo zwalczają wolne rodniki. Jednak czym one są, w czym nam pomagają i gdzie możemy je znaleźć?
Wolne rodniki to cząsteczki, w pewnym sensie niestabilne w swojej budowie. Brakuje im jednego lub więcej elektronów, przez co dążą do ich kradzieży innej zdrowej komórce obecnej w naszym organizmie, przez co ta zostaje uszkodzona, obumiera lub sama zamienia się w wolnego rodnika i dalej kontynuuje kaskadę niekorzystnych zmian. Wolne rodniki powstają w wyniku procesów metabolicznych zachodzących w organizmie, w stresie, podczas długotrwałego intensywnego wysiłku fizycznego ale także dostają się do organizmu z zewnątrz. Ich źródłem są zanieczyszczenia ze środowiska, toksyny, używki, leki, palenie papierosów, a także spożywanie potraw smażonych i grillowanych. Wolne rodniki atakują zdrowe komórki, DNA, oraz białka wchodzące w skład enzymów, co przejawia się szybszym procesem starzenia, przewlekłym zmęczeniem, osłabieniem pamięci, odporności, rozwojem miażdżycy, a także powstawaniem nowotworów.
Na szczęście w naszej obronie, do walki z wolnymi rodnikami stają antyoksydanty. Antyoksydanty to szeroka grupa związków chemicznych, są nimi m. in. witaminy, prekursory witamin, składniki mineralne, bioflawonoidy, np. β karoten, rutyna, antocyjany, kapsaicyna, kurkumina, witamina C, E, A, selen, cynk. Są one cząsteczkami, które „poświęcają się” i oddają wolnym rodnikom swoje elektrony, dzięki czemu unieszkodliwiają je, a same stają się nieaktywne i wydalane z organizmu. W efekcie antyoksydanty spowalniają procesy starzenia organizmu, wpływają korzystnie na wygląd cery, chronią wzrok i nasze zdrowie. Możemy ograniczyć ekspozycję na wolne rodniki ale nie unikniemy ich zupełnie, dlatego tak ważne jest aby nie zabrakło w naszej diecie antyoksydantów i nie doszło do stresu oksydacyjnego wynikającego z nadmiaru wolnych rodników wobec antyoksydantów.
Ich największe bogactwo znajduje się w warzywach i owocach, występują również w roślinach strączkowych, mleku, tłuszczach, orzechach i przyprawach. Jednak jeśli wokół nas istnieje wiele czynników generujących wolne rodniki, a na dodatek żyjemy w stresie, powinniśmy zjadać ich znacznie więcej. Aby podołać wyzwaniu spożycia odpowiedniej ilości warzyw i owoców, a zatem i antyoksydantów, świetnym rozwiązaniem staje się włączenie do codziennej diety 1-2 szklanek soków wyciskanych na zimno i niepasteryzowanych. Metoda wytłaczania soku na zimno (cold press) powala na zachowanie niemal wszystkich cennych składników zawartych w warzywach i owocach. W jednej półlitrowej butelce soku zamknięta jest wartość odżywcza ok 1,5 kg warzyw i owoców. Oto najważniejsze antyoksydanty, które znajdziecie w naszych sokach:
β karoten – chroni narządy wzorku przed uszkodzeniami, a skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV są przede wszystkim marchewki, natka pietruszki, jarmuż, pomarańcze. zc
Rutyna wzmacniającą ścianki naczyń krwionośnych pozyskamy z m.in. z jabłek, cytrusów, jagód, brokułów, aronii. Rutyna wspomaga również witaminę C do walki z infekcjami i innymi stanami zapalnymi. Znajdi
Witamina C to kolejny silny antyoksydant, który znajdziemy w dużych ilościach w natce pietruszki, papryce, porzeczkach i cytrusach. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), dla zachowania zdrowia, zaleca nam spożywanie 400g-500g warzyw i owoców dziennie. Znajdziesz ją w sporych ilościach w naszych sokach WIOSNA i SIŁA.
Teraz, w lecie, nie trudno o stały dostęp do antyutleniaczy – nasze sezonowe, letnie soki są pełne mocy natury! Sprawdź jakie smaki mamy w ofercie: KLIK