×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

OWOCE I WARZYWA W SOKACH – DLACZEGO WARTO?

Owoce i warzywa stanowią ważny element naszej codziennej diety. Każdy z nas powinien spożywać ich jak najwięcej. Niektórzy preferują je w postaci gotowanej, inni pieczonej lub surowej. My jednak podpowiadamy Wam abyście wybierali soki. Zobaczcie dlaczego:

 

Lepsze przyswajanie

Płynna konsystencja soków sprawia, że substancje w nich zawarte są w stanie trafić do krwioobiegu w 15 minut. Dodatkowo przyswajają się w 90%. Składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach zjedzonych w całości zostają dostarczone dopiero po 5 godzinach a ich przyswajalność wynosi zaledwie 20%. Dzieje się tak, ponieważ nasz układ pokarmowy musi doprowadzić wszystko co zjemy do postaci półpłynnej. Nie jest on w stanie inaczej przyswoić pokarmu.

 

Zachowaj energię

Na co dzień, ok 30% całkowitej naszej energii, organizm zużywa na trawienie białek,
tłuszczów i węglowodanów. Podczas detoksu sokowego spożywa się wyłącznie soki ze świeżych
warzyw i owoców, wodę oraz napary ziołowe. Zaoszczędzona w ten sposób energia zostaje
wykorzystana do procesów rewitalizacji organizmu, neutralizacji toksyn i wzmocnienia systemu
odpornościowego.

 

Wartość soku

Soki są świetnym rozwiązaniem na dostarczenie nam najcenniejszych substancji zawartych w warzywach i owocach. W odróżnieniu od całych owoców, soki dostarczają nam także biologiczną esencję roślin. Szacuje się, że wypicie soku z 1 kg warzyw lub owoców jest równoważne ze zjedzeniem kilku kilogramów tego produktu.

 

Moc witamin

Soki przede wszystkim stanową cenne źródło witamin. Każde warzywo lub owoc znajdujący się w nim posiada inne właściwości. Dodatkowo za sprawą koloru możemy określić jakie korzyści przynoszą naszemu zdrowiu:

Zielone: poprawiają pracę serca i wytrzymałość naczyń krwionośnych, regulują narząd wzroku oraz wpływają korzystnie na aktywność fizyczną

Żółtopomarańczowe: poprawiają kolor skóry oraz chronią ją przed działaniem promieni słonecznych, zapobiegają infekcjom, regulują zawartość wody w organizmie

Czerwone: działają uzdrawiająco na stan włosów, skóry i paznokci, wpływają na prawidłowe działanie układu pokarmowego

Niebieskopurpurowe: zapewniają prawidłowy przepływ krwi przez narządy, poprawiają proces uczenia się

Białe: poprawiają odporność organizmu, zapobiegają chorobom, polepszają samopoczucie

 

Źródła:

https://terapiasokami.pl/Co-lepsze-sok-czy-warzywa-i-owoce-w-calosci