Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.
Rozgrzewające zupy krem, sprawdzą się jako lekkie posiłki, zarówno w codziennej zimowej diecie, jak i w okolicy postu. Warto je włączyć do swojego menu przynajmniej na 1-2 dni przed rozpoczęciem postu sokowego, a także przez okres 1-2 dni po poście. Zupy są płynne, jednak bardziej gęste i sycące od soków, co pozwala na stopniowe przyzwyczajanie przewodu pokarmowego do diety opartej wyłącznie na płynach. Proponowane przepisy są w 100% roślinne, a także proste i szybkie w przygotowaniu, czyli tak jak lubimy najbardziej! Smacznego!
Składniki na 2 porcje:
groszek zielony (250 -300g- może być mrożony, byle nie z puszki), ząbek czosnku, ½ cebuli, ¼ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki mielonego kuminu, łyżka startego świeżego imbiru, ¼ łyżeczki kurkumy, łyżka oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać olej rzepakowy, poddusić na nim poszatkowaną cebulkę, dodać do niej przyprawy i dusić razem jeszcze 10 sekund. Dodać groszek zielony, zalać wrzątkiem do lekkiego przykrycia, gotować do miękkości, a następnie całość zmiksować. W razie potrzeby lekko posolić. Na koniec posypać świeżymi ziołami np. kolendrą.
Składniki na 2 porcje:
250g kalafiora, 1 marchewka, ½ małej cebuli, sól, curry (bez cukru), łyżka oleju rzepakowego, woda ok 1-2 szklanki, 4 łyżki tłustego mleczka kokosowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, marchewkę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, zalać wrzątkiem, nieco ponad poziom warzyw, doprawić przyprawą curry. Gotować około 15 minut, zmiksować. Doprawić solą jeśli przyprawa curry jej nie ma. Można dodać mleczka kokosowego do smaku. Na koniec posypać ulubionymi ziołami np. tajską bazylią lub kolendrą.
Składniki na 2 porcje:
400g buraków (ok. 3 małe szt.), ½ cebuli, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem i dodać suszoną włoszczyznę. Gotować ok 15-20 minut, zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać świeżymi ziołami np. tymiankiem.