×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Zdrowe włosy, skóra i paznokcie na diecie roślinnej – podpowiada DIETETYK!

Monika Wodyczko to ekspertka, która wspiera nasz zespół o potężną porcję wiedzy z zakresu dietetyki i żywienia. Od lat zajmuje się pacjentami z różnymi obciążeniami zdrowotnymi m.in. z niedowagą, nadwagą, otyłością, cukrzycą, pomaga osobom z chorobami autoimmunologicznymi. Jest autorką licznych artykułów o tematyce dietetycznej, a także gościem programów telewizyjnych i radiowych.

Prawidłowo zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowia, a także pięknego wyglądu. Dieta roślinna, oparta głównie na warzywach, owocach i pełnoziarnistych zbożach, jest uznawana za jeden z najzdrowszych modeli odżywiania. Jednak zdarza się, że po wykluczeniu produktów odzwierzęcych z diety, pojawia się problem wzmożonego wypadania włosów i łamliwość paznokci. Przyczyną nie jest oczywiście brak mięsa w diecie, ponieważ jego nadmiar może powodować dokładnie ten sam problem. Przyczyną nadmiernego wypadania włosów i łamliwości paznokci, na diecie roślinnej, może być niedostateczne spożycie niektórych witamin i składników mineralnych. Wegetarianie są potencjalnie bardziej narażeni na niedobór cynku, żelaza oraz witaminy B12, które są bardzo ważne dla prawidłowej budowy włosów i paznokci, a ich największe ilości znajdziemy w produktach zwierzęcych. Wiedza, gdzie je znaleźć w produktach roślinnych, jest niezwykle cenna dla czerpania pełni korzyści, z diety roślinnej oraz zyskania pięknych, mocnych włosów i paznokci.

Najważniejsze składniki

Jakie składniki diety są szczególnie ważne dla doskonałej kondycji włosów, skóry i paznokci? Poniżej znajdziesz najważniejsze z nich oraz dowiesz się, jakie są ich źródła w diecie roślinnej.

Krzem jest ważnym składnikiem skóry, włosów i paznokci. Jego odpowiedni poziom w organizmie, zapobiega wypadaniu włosów, wspomaga ich odrastanie, a także zapobiega łamaniu się paznokci. Z wiekiem, poziom tego pierwiastka w organizmie spada. W świecie roślin najwięcej krzemu znajdziemy w skrzypie, pokrzywie i pełnoziarnistych zbożach. Wśród owoców wysoka zawartość krzemu znajduje się w jabłkach, gruszkach, winogronach, agreście, mango i ananasie. Zaś wśród warzyw krzem znajdziemy w szczypiorku, czosnku, rzodkiewkach i ogórkach.

Kolejnym niezwykle istotnym składnikiem mineralnym jest cynk. Niedobory cynku prowadzą do osłabienia kondycji włosów i paznokci. Przy niedoborach cynku włosy mają skłonność do wypadania, paznokcie stają się bardziej kruche, a na ich powierzchni mogą pojawiać się białe plamki. Najwięcej cynku znajdziemy w produktach odzwierzęcych. Z produktów roślinnych cynk przyswaja się znacznie słabiej, dlatego jego podaż w diecie roślinnej, powinna być znacznie wyższa. Do najlepszych, roślinnych źródeł cynku, zaliczyć należy grzyby, szczególnie boczniaki, grzyby shitake, pieczarki i kurki, warzywa strączkowe, quinoę, sałatę, jarmuż, kapustę, brokuły, pestki dyni oraz sezam.

Prawidłowa podaż żelaza jest również bardzo ważna w kontekście włosów. Jego niedobory mogą przyczyniać się do ich wypadania i przedwczesnego siwienia. Żelazo zawarte w produktach  odzwierzęcych przyswaja się lepiej niż z roślinnych. Jednak spożywając produkty roślinne w towarzystwie witaminy C (np. papryki, soku z natką pietruszki), przyswajalność żelaza wzrasta 3 krotnie. Doskonałym źródłem żelaza w diecie roślinnej są suszone zioła m.in. tymianek, bazylia, majeranek i oregano, natka pietruszki, jarmuż, brokuły, warzywa strączkowe i ich kiełki, amarantus, zarodki pszenne. Należy przy tym pamiętać, że picie kawy i mocnej herbaty podczas posiłku istotnie ogranicza wchłanianie żelaza.

Siarka stanowi ważny składnik białek budujących strukturę włosów, skóry i paznokci. Jej niedobory skutkują większą łamliwością i matowością włosów i paznokci. Jej głównym źródłem w diecie są produkty odzwierzęce. Niemniej, warto wiedzieć, że dużą ilość tego pierwiastka znajdziemy również w cebuli, czosnku, warzywach strączkowych, brokule, kalafiorze, rzodkiewkach, rzepie i kapuście (to właśnie siarka odpowiedzialna jest za ich charakterystyczny zapach).

Pij soki!

Witaminy z grupy B, w tym na szczególną uwagę zasługuje witamina B5 oraz B12. Bardzo ważne w kwestii zapobiegania siwieniu włosów, z uwagi na rolę jaką pełnią w ich pigmentacji. Witaminę B5 bez problemu znajdziemy w pełnoziarnistych zbożach, orzechach, grzybach i warzywach strączkowych. Jeśli chodzi zaś o witaminę B12, występuje ona powszechnie w mięsie, ekologicznie hodowanych zwierząt, a także jajach i produktach mlecznych. Dlatego szczególnie narażeni na jej niedobór są weganie, którzy powinni tę witaminę suplementować.

Witamina C, jest niezbędna do tworzenia się kolagenu, który wpływa na elastyczność włosów, skóry i paznokci oraz pomaga w przyswajaniu żelaza, o czym wspomniałam wcześniej. Na szczęście warzywa  i owoce obfitują w witaminę C. Aby pokryć średnie dziennie zapotrzebowanie na wit. C, wystarczy spożyć np. 1 kiwi; pół pomarańczy lub 1/3 surowej czerwonej papryki. Pamiętajmy jednak, że dla zachowania pełni zdrowia powinniśmy spożywać minimum 500g warzyw i owoców dziennie.

Zatem w diecie osób, które chcą zadbać o piękny wygląd włosów i paznokci, nie powinno zabraknąć warzyw strączkowych, pełnoziarnistych zbóż, grzybów, ziół, pestek, a podstawę diety powinny stanowić różnorodne warzywa i owoce. Pysznym ułatwieniem, może być również włączenie do codziennej diety soków warzywnych i warzywno – owocowych. Najlepiej sprawdzą się zielone soki, które mają najwięcej żelaza, witaminy C, siarki, krzemu i cynku tj.: BRO, MR. GREEN, ROLNIK, WIOSNA, OGRODNIK, ZIELONY DETOX.

Ułatwiamy sprawę – do piątku (12.02.2021) z kodem LOVE dostajecie 15% zniżki na całe sokowe zamówienie! (Klik)