×
Dziękujemy
Soki zostały dodane do koszyka
Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

3 FIT przepisy na wiosenne, roślinne śniadanie! Pyszne i banalnie proste!

Stare przysłowie mówi, że śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia. I sporo w tym prawdy: pomaga utrzymać prawidłowy poziom insuliny, przyspiesza metabolizm i dodaje energii.

Dlatego dziś podsyłamy Wam 3 sprawdzone przez nas FIT przepisy na wiosenne, roślinne śniadanie. Jest pysznie, zdrowo i sycąco! No i banalnie łatwo, bo przecież nikt z nas nie ma o poranku czasu na długie gotowanie…

Co dla Was przygotowaliśmy? Pankejki z borówkami, hummus z suszonymi pomidorami oraz smoothie bowl – lubicie?

Jako znani miłośnicy roślin, dobrze wiemy, że nic tak nie dodaje energii w majowy poranek niż porcja owoców i warzyw, tych w sokach i tych na talerzu! Sprawdźcie!

1. Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:
– 2 szklanki ciecierzycy (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
– ok. pół szklanki suszonych pomidorów
– 2 łyżki tahini (pasty z sezamu)
– sok z 1 cytryny
– 2 ząbki czosnku
– 1/5 szklanki wody (z puszki po ciecierzycy, lub tej po gotowaniu ciecierzycy)
– 1/5 szklanki oliwy (może być olej ze słoika po suszonych pomidorach)
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zblenduj na gładką, aksamitną masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody i oliwy, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
2. Przełóż do miski. Polej wierzch pasty oliwą. Podawaj ze słupkami surowych warzyw, z tortillą lub na pieczywie.

2. Truskawkowe smoothie bowl

Składniki:
– porcja truskawek, mrożonych lub świeżych
– mleko roślinne
– łyżka syropu z agawy
– ulubione dodatki: granola, płatki kokosa, owoce, pestki
– na granolę przepis znajdziecie kilka postów niżej

Przygotowanie:
1. Truskawki, agawę i mleko zblenduj – jeśli używasz świeżych, możesz dodać kilka kostek lodu. Dodaj ulubione dodatki i… gotowe!

3. Pankejki z borówkami i syropem klonowym

Składniki:
– 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 szklanka mleka sojowego (lub użyj mleka migdałowego, owsianego lub kokosowego)
– 1/2 szklanki wody
– 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. Wlej mleko, wodę i olej do miski z suchymi składnikami i zamieszaj dużą łyżką, aż do połączenia.
3. Smaż naleśniki na średnim ogniu. Posmaruj patelnię wegańskim masłem lub olejem kokosowym. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Więcej wiosny w codziennym menu? Poznaj naszą sezonową kurację – Wiosenny Post Sokowy i pij na zdrowie!klik.