Hashimoto jest chorobą zapalną tarczycy, polegającą na ataku układu odpornościowego na własny organizm (zwanym również autoagresją). Określenie tej przypadłości pochodzi od nazwiska japońskiego lekarza, dr Hakaru Hashimoto, który jako pierwszy zdiagnozował ją i opisał.
Statystycznie dotyka co 10 osobę, atakuje najczęściej kobiety, często występuje dziedzicznie. Do jej aktywacji często dochodzi w okresie zmian hormonalnych, takich jak dojrzewanie, ciąża i czas przekwitania.
Choroba Hashimoto charakteryzuje się z reguły zbyt małą produkcją hormonów tarczycy. Ma to negatywny wpływ na cały organizm człowieka. Najczęstszymi objawami, z którymi zmagają się chorujący, są:
Odpowiednio dostosowane do pacjenta leczenie hormonalne wspomaga redukcję powyższych objawów, jednak dopiero połączenie terapii z odpowiednim odżywianiem może dać najlepsze efekty.
Nie wszystkie z powyższych objawów muszą występować u jednej osoby, przybieranie na wadze jest jednak bardzo popularną przypadłością wśród osób chorujących. Często nawet pomimo aktywności fizycznej i unikania spożywania tzw. pustych kalorii, trudno o redukcję kilku kilogramów.
Stan taki może być wynikiem zaburzeń gospodarki glukozowo – insulinowej w organizmie, które często współwystępują w chorobie, a z czasem prowadzą do rozwoju cukrzycy typu 2. Ważne jest, aby lekarz zlecił badanie obciążenia glukozą z jednoczesnym badaniem poziomu insuliny, gdyż samo sprawdzenie poziomu glukozy na czczo zwykle nic niepokojącego nie wykazuje.
Jeżeli badanie potwierdzi insulinooporność, hipoglikemię lub nieprawidłową tolerancję glukozy, wówczas zastosowanie zasad diety o niskim indeksie glikemicznym daje świetne rezultaty, zarówno pod kątem redukcji wagi, jak i zmniejszenia poczucia przewlekłego zmęczenia i senności. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to takie, po których spożyciu podnosi się gwałtownie poziom glukozy we krwi, co generuje wzrost insuliny, hormonu o działaniu pobudzającym odkładanie się tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach brzucha.
Jadłospis osoby chorej na Hashimoto powinien zatem mocno ograniczać cukry proste, szczególnie słodycze, syropy, cukier.
Istotne jest, aby obfitowała w surowe warzywa z dodatkiem owoców, o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Produkty te są bogate w substancje o działaniu przeciwzapalnym, co jest kluczowe w leczeniu chorób zapalnych, takich jak Hashimoto. Ponadto, dieta powinna obfitować w błonnik spowalniający wchłanianie się cukrów i tłuszczów z diety. Co za tym idzie, oprócz warzyw warto bazować na produktach pełnoziarnistych, absolutnie nie oczyszczonych białych mąk. Tłuszcze powinny być nieprzetworzone – ich dobrym źródłem są orzechy, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy i lniany), a także ryby.
Ponadto, w diecie nie powinno zabraknąć jaj i mięsa w umiarkowanych ilościach, najlepiej od zwierząt żywionych na pastwiskach, trawą bogatą w kwasy tłuszczowe omega 3 o działaniu przeciwzapalnym. Pasza przemysłowa zawiera kwasy omega 6, które mają skłonności prozapalne.
Równie ważna jest aktywność fizyczna, jednak aby przyniosła oczekiwane rezultaty, powinna być umiarkowana i nieforsowna. Zbyt intensywne treningi, poprzez pobudzanie wydzielania kortyzolu i adrenaliny przez nadnercza, mogą pogarszać przebieg choroby i powodować nasilenie niekorzystnych objawów.
Jak najbardziej polecamy dietę Slim Fit z uwagi na bogactwo antyoksydantów, które są ważne w ochronie przed nowotworzeniem oraz składników pobudzających metabolizm i działających przeciwzapalnie.
Źródła: