Jako firma stawiamy na naturalne i proste rozwiązania. Nie poprawiamy natury i do soków nie dodajemy cukru, ulepszaczy, konserwantów i całej tej “chemii”. Zdecydowanie wybieramy fizykę! W naszej pracy wspieramy się najnowocześniejszymi osiągnięciami techniki, tak by tworzyć produkty zdrowe i w 100% naturalne.
Jak to się zaczęło? Pierwsze próby utrwalania żywności za pomocą ciśnieniowania, czyli paskalizacji, miały miejsce już w 1899 roku, kiedy to przeprowadzono udaną próbę inaktywacji bakterii w mleku. Już wtedy zauważono, że nie wpływa ona na smak pożywienia i stanowi realną alternatywę wobec pasteryzacji.
Badania nad metodą utrwalania żywności HPP na wysoką skalę prowadzili w XX wieku Japończycy
i to właśnie w Japonii w latach 90. pojawiły się pierwsze produkty, których przydatność do spożycia została wydłużona za sprawą paskalizacji.
Nasze soki przygotowujemy metodą cold press, co znaczy, że są tłoczone na zimno. Pokrótce: owoce i warzywa zostają pocięte nienagrzewającym się ostrzem, a następnie wyciskane za pomocą prasy hydraulicznej. Cały proces przebiega w niskiej temperaturze – tylko wtedy mamy gwarancję, że do butelek trafia wartościowy, pełen witamin, sok!
Zależało nam, by dobro z naszych soków było dostępne na wyciągnięcie ręki dla wszystkich, którzy wybierają produkt zdrowy, świeży i naturalny. Dlatego stworzyliśmy naszą drugą markę Soki Słońce, której produkty znajdziecie już teraz na półkach hipermarketów w całej Polsce. Szukaliśmy wtedy naturalnej metody, dzięki której będziemy mogli wydłużyć okres przydatności naszych soków do spożycia. Dodatek konserwantów
i pasteryzacja nie wchodziły w grę. W wyniku pasteryzacji, która przebiega w wysokiej temperaturze, soki tracą właściwości odżywcze.
W końcu znaleźliśmy idealną technologię! HPP, bo o niej mowa, to innowacyjna metoda utrwalania żywności za pomocą wysokiego ciśnienia. Na czym polega? Gotowy tłoczony sok przelewamy do butelek, które następnie są umieszczone w wypełnionej wodą komorze, gdzie oddziaływuje na nie ciśnienie o mocy 6000 atmosfer – to 6x więcej niż na dnie Rowu Mariańskiego!
Dzięki paskalizacji zyskujemy wydłużony termin przydatności do spożycia, zachowane zostają wartości odżywcze i świeżość. A co najważniejsze, eliminujemy patogeny, przy zachowaniu całości właściwości smakowych!
Współczesne społeczeństwo, świadome tego, jak wielkie znaczenia dla jakości życia i zdrowia, ma dieta, decyduje się na produkty naturalne, często lokalne, o prostym i dobrym składzie.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, stworzyliśmy markę, która dostarcza na rynek gamę zdrowych, naturalnych produktów, które realnie wpływają na poprawę samopoczucia, sylwetki i zdrowia. Przeprowadzenie nawet trzydniowego detoksu naszymi sokami COLD PRESS doda energii, oczyści organizm i pomoże wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe na stałe!